7 cărți cenzurate în școli care au fost reintroduse la „Banned Books Week”(Săptămâna Cărților Interzise)

poză cu un șir de cărți

De-a lungul timpului, în Statele Unite ale Americii, numeroase cărți au fost interzise în școli, deoarece părinții elevilor ori conducătorii unităților de învățământ au considerat conținutul multor romane inadecvat pentru tinerii în formare. Cu toate că școlile le interzic elevilor să citească anumite cărți, ca modalitate alternativă de a avea libertatea să citească ce vor, tinerii pot participa la Săptămâna cărților interzise. Banned Books Week

În plus, unii autori ai cărților cenzurate sunt invitați la evenimentele și acțiunile din cadrul Săptămânii cărților interzise și pot vorbi cu publicul prezent. De asemenea, unii comercianți finanțează concursuri de eseuri despre libertatea de exprimare, unde participanții au voie să citească cu voce tare citate ori pasaje interzise din cărțile lor favorite.

1. Maus, de Art Spiegelman

poză cu cartea Maus

Maus: Povestea unui supraviețuitor este un roman grafic complex, scris de Art Spiegelman în a doua jumătate a secolului al XX-lea și are două volume la care artistul a lucrat în total 13 ani. Narațiunea este ilustrată prin benzi desenate captivante și prezintă povestea tatălui naratorului, un evreu polonez, care trăiește drama holocaustului, ajungând într-un loc înfiorător: Auschwitz. Personajele sunt ilustrate prin diverse animale, fiecare având conotații diferite, spre exemplu evreii, care sunt reprezentați de șoareci.

2. Harry Potter, de J. K. Rowling

Harry Potter este o serie notorie de cărți scrisă de J. K. Rowling și are 7 volume: primul a fost publicat în anul 1997, iar ultimul în anul 2007. Cărțile aparțin de tărâmul fantasticului și prezintă o lume a vrăjitorilor, protagonistul fiind tânărul Harry Potter. Tema centrală a narațiunii este lupta dintre Harry și maleficul vrăjitor, care i-a omorât părinții eroului încercând să domine lumea.

3. Căutând-o pe Alaska, de John Green

poză cu alaska

Căutând-o pe Alaska este un roman de dragoste scris de John Green și lansat în 2011. Povestea se axează în jurul lui Miles, care pleacă la altă școală în căutarea Marelui Necunoscut. Acolo o cunoaște pe Alaska, o fată seducătoare, care îl atrage într-o lume plină de mistere și îi schimba viața treptat, făcându-l să se întrebe: Cum voi mai ieși eu din labirintul ăsta? .

4. Cele treisprezece motive, de Jay Asher

Cele treisprezece motive este un roman dramatic scris de Jay Asher și lansat în 2007. Povestea se învârte în jurul unei tinere eleve pe nume Hannah Baker. Ea decide să își pună capăt zilelor, însă lasă ceva în urma sa: câteva casete care conțin povești și motive pentru care ea a părăsit această lume.

5. Vândută la 13 ani, de Patricia McCormick

Vândută la 13 ani este un roman dramatic, scris de Patricia McCormic și lansat în 2006. Povestea este despre viața unei tinere din Nepal pe nume Lakshmi, care este vândută tatăl ei vitreg din cauza lipsei de bani. Acolo ea este dusă la prostituție, iar pentru a-și răscumpăra viața trebuie să facă sacrificii enorme. Pe atât de frumos scrisă, cu atât mai devastatoare, povestea protagonistei este una bazată pe fapte reale.

6. lapte și miere, de rupi kaur

lapte și miere este o combinație de poezii și proză scrisă de autoarea indiancă-canadiancă Rupi Kaur și lansată în 2014. Cartea este împărțită în 4 secțiuni: rănirea, cel iubitor, frângerea și vindecarea. Temele principale ale cărții sunt dragostea, pierderea, feminitatea, iar acestea au atras câteva comentarii negative legate de simplitatea lor, însă Rupi a menționat faptul că își dorește ca majoritatea lumii să îi înțeleagă arta.

7. Drama, Raina Telgemeier

Drama, scrisă de Raida Telegemeier este un roman grafic lansat în 2012. Povestea se învârte în jurul unei adolescente pe nume Callie care iubește teatrul și ajunge sa coordoneze echipa de la școala ei. Se îndrăgostește de un coleg din echipa de teatru, însă el iubește un băiat. De-a lungul romanului, Callie se confruntă cu schimbările și dramele vârstei, maturizându-se treptat.

Romanul a avut succes strălucitor, în special în rândul adolescenților, însă cartea a fost interzisă într-o școală din Texas pentru conținutul de LGBTQ+, explicitul sexual și consumul de droguri. Cu toate acestea, cartea Drama este în continuare citită și disponibilă în cadrul organizației Săptămâna cărților interzise.