7 cărți apărute în 2022 care merită un loc în biblioteca ta

Multe cărți deschise

Problema eternă a cititorilor este, în general, să aleagă următoarea carte de care să se apuce. Dacă te afli și tu în această categorie, am vești bune: ne apropiem, încet-încet, de finalul unui an plin de apariții literare internaționale pentru care oricare cititor care se respectă ar rămâne cu sufletul la gură și, în caz că te afli în pană de idei, am enumerat mai jos câteva dintre cele mai anticipate volume ale anului.

1. Book Lovers de Emily Henry

coperta book lovers emily henry

Una dintre cele mai îndrăgite autoare young adult din comunitățile de bookworms de pe TikTok și Youtube, Emily Henry, este cunoscută pentru romane cum ar fi People We Meet On Vacation sau Beach Read. Book Lovers, cel mai recent volum al acesteia, se concentrează în jurul Norei Stephens, un agent literar nemilos, cunoscut pentru determinarea cu care își apără clienții. Viața ei este dată peste cap după câteva întâlniri repetate cu Charlie Lastra, un editor cu care nu e în cele mai bune relații. Aceștia ajung, printr-o întorsătură de situație, să se îndrăgostească, autoarea mulțumind astfel fanii clișeului enemies-to-lovers.

Comandă cartea de pe Amazon.

2. To Paradise de Hanya Yanagihara

coperta to paradise hanya yanagihara

To Paradise urmărește viețile a trei protagoniști, fiecare trăind într-un secol diferit și căutând fericirea în felul său propriu. Primul, un tânăr dintr-o familie nobilă, trăiește drama clasică a căsătoriilor aranjate într-o versiune alternativă a Americii secolului al XIX-lea. Al doilea trăiește în Manhattanul anilor ’90 asediat de SIDA. Al treilea, nepoata unui om de știință influent, încearcă să afle cauza dispariției soțului său. Pentru cei care au citit și O viață măruntă, romanul care i-a adus faimă autoarei datorită subiectului tragic și stilului care nu are cum să nu te sfâșie, To Paradise este o carte care inevitabil va frânge inimi.

Comandă cartea de pe Cărturești, sau Amazon.

3. All My Rage de Sabaa Tahir

coperta all my rage sabaa tahir

După seria fantasy de succes Elias și Spioana Cărturarilor, Sabaa Tahir se reprofilează cu All My Rage, un roman contemporan young adult. Povestea se centrează în jurul lui Salahudin și a lui Noor, prieteni din copilărie care, până la urmă, au pierdut legătura. Adulți fiind, amândoi gestionează afaceri de familie: Sal se ocupă de motelul mamei lui, iar Noor se ocupă de magazinul de băuturi al unchiului său, iar în plan personal, aceștia încearcă să își repare prietenia.

Comandă cartea de pe Elefant, Cărturești sau Amazon.

4. Carrie Soto Is Back de Taylor Jenkins Reid

coperta carrie soto is back de taylor jenkins reid
review goodreads taylor jenkins reid carrie soto is back

Titlul acestui volum îi rezumă cu acuratețe acțiunea: Carrie Soto, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din lume la momentul retragerii, se vede nevoită să revină în lumea sportului atunci când o altă jucătoare îi bate recordul de cele mai multe Grand Slam-uri câștigate.

Taylor Jenkins Reid este o altă autoare YA îndrăgită de tineri, cunoscută pentru volume precum The Seven Husbands of Evelyn și Hugo Daisy Jones and The Six, cel dintâi urmând să fie adaptat pe Netflix. Fanii au așteptat cu nerăbdare acest volum, iar rating-ul de 4.28 de stele din 5 de pe Goodreads ne spune că a meritat așteptarea.

Comandă cartea de pe Elefant, Cărturești sau Amazon.

5. Lapvona de Otessa Moshfegh

coperta lapvona de otessa moshfegh

O apariție controversată a unei alte autoare cunoscute în rândul booktube-ului, Lapvona prezintă ororile din satul medieval cu același nume; povestea îl are ca personaj central pe Marek, un băiat de treisprezece ani care ajunge să trăiască în castelul unui lord feudal după ce îi omoară fiul. Spre deosebire de My Year Of Rest and Relaxation, romanul care a consacrat-o pe Mosfegh, această carte conține și elemente de fantasy și de realism magic. Lapvona merită încercată din pură curiozitate: nu poți să știi dacă te atrage sau te oripilează stilul grotesc al autoarei până nu îl citești.

Comandă cartea de pe Elefant, Cărturești sau Amazon.

6. The First To Die At The End de Adam Silvera

coperta the first to die at the end adam silvera

Acțiunea din The First To Die At The End are loc înainte de evenimentele din romanul cu un titlu la fel de neobișnuit al aceluiași autor, They Both Die At The End și prezintă viețile lui Orion și Valentino în preajma lansării Death Cast, o companie care le prezice abonaților acesteia când o să moară. Deși pare că titlurile lui Silvera dezvăluie deja toată acțiunea, cititorii lui îți pot confirma că nu ai cum să te pregătești pentru emoțiile prin care te va trece această serie.

review goodreads the first to die at the end adam silvera

Comandă cartea de pe Cărturești sau Amazon.

7. I’m Glad My Mom Died de Jennette McCurdy

coperta i'm glad my mom died jenette mccurdy

Încheiem cu un titlu și mai controversat decât cel de dinainte: I’m Glad My Mom Died este o colecție de relatări ale autoarei, fostă actriță Nickelodeon, despre cum a fost împinsă de către mama sa în industria Hollywood și greutățile pe care le-a întâmpinat în consecință. Cunoscută pentru apariția în iCarly și Sam și Cat, McCurdy demască abuzurile primite din partea superiorilor și oferă totodată un insight valoros în legătură cu faima și efectele acesteia, relatându-și cu sinceritate experiențele.

Comandă cartea de pe Amazon.