7 canale de YouTube românești despre lucruri importante pe care nu le înveți la școală

băiat uimit cu o carte în mână
băiat uimit cu o carte în mână
Photo by Ben White on Unsplash

Trăim într-o lume aflată în continuă schimbare, care ne provoacă zilnic puterea de concentrare și gândirea critică, așa cum susține un articol din TheGuardian sau chiar un studiu publicat în MedicalNewsToday. Cantitatea sporită de informații la care suntem expuși ne împiedică să analizăm cu atenție fiecare eveniment sau teorie nouă, iar acest lucru ne face din ce în ce mai ușor de manipulat. De aceea este important să căutăm surse de informații sigure și variate, pentru a ne forma o opinie generală cât mai obiectivă.

Dar poate că nu avem întotdeauna timp să punem cap la cap toate știrile sau pur și simplu nu știm de unde ar trebui să începem atunci când ne dorim să abordăm un anume subiect. Platforma YouTube reprezintă în acest caz una dintre cele mai bune instrumente de informare, iar următoarele canale ne oferă niște perspective relevante vizavi de subiectele importante din societate. Fie că vin din partea unor specialiști sau doar a unor oameni pasionați de anumite domenii, ideile transmise de următoarele canale de YouTube te vor ajuta să navighezi ceva mai ușor prin viață.

1.Cătălin Moise

Cătălin Moise realizează eseuri video pe diferite subiecte care ne modelează societatea, numite în descrierea canalului- „valurile vieții”. În ce constau mai exact aceste valuri? Dacă v-ați gândit la filosofie, sunteți pe drumul cel bun. Uneori e bine să ne oprim din rutina zilnică și să ne întrebăm de ce facem ceea ce facem, de ce arată lumea în acest mod și cum putem merge mai departe, fără a repeta greșelile trecutului. Cu toții căutăm să ne îmbunătățim constant realitatea, și cel mai bun pas pentru a începe acest proces e să-i înțelegem mecanismele. Videoclipurile lui Cătălin Moise sunt ample, asemenea unor documentare, și abordează subiecte din diferite domenii, precum economie, politică, psihologie și chiar știință.  Printre cele mai urmărite producții se numără: Colonialism – cum s-a construit prezentul, Psihedelicele, O nouă istorie a umanității sau Misterul fizicii cuantice.

2. Fain și Simplu

Mihai Morar reușește să inspire prin intermediul podcastului său un mod de viață bazat pe autocunoaștere, recunoștință, înțelegere și comunicare eficientă. Invitații săi sunt, mai înainte de toate, oameni cu experiențe de viață care și-au depășit condiția sau au învățat să trăiască într-un mod sănătos cu propria identitate. Fie că vorbim despre artiști, influenceri, antreprenori, medici sau specialiști în psihologie, fiecare are de spus o poveste din care putem învăța să trăim mai conștienti și mai împăcați cu noi înșine. În unele dintre cele mai vizionate podcasturi, îi regăsim ca invitați pe Constantin Necula, Andra, Niculina Gheorghiță, Părintele Pimen de la Muntele Athos, Paul Olteanu, Adela Popescu.

3. Dezaburit

Un canal care își propune să facă legislația mai ușor de înțeles pentru publicul larg, prin videoclipuri scurte, care conțin animații amuzante și bine lucrate. Prezentatorul, Achim Scarlat, pune în discuție drepturile și îndatoririle cetățenilor, oferind soluții la cele mai comune probleme din viața de zi cu zi. De pildă: cum răspundem în fața abuzurilor din instituțiile publice, cum putem să identificăm un fake news sau cum ne putem bucura de avantajele cetățeniei europene. Majoritatea clipurilor nu respectă o ordine anume, dar unele prezentări vin ca răspuns la evenimente importante petrecute în societate. Printre acestea din urmă amintim: Ce s-a întâmplat cu Greva Profesorilor, Ce poți să pățești de la vaccin (informații verificate de experți) sau Ce se întâmplă în Marea Neagră.

4. Recorder

Recorder este cu siguranță cea mai cunoscută redacție de jurnalism de investigații din România. Realizată în mod profesionist și sprijinită exclusiv din donațiile abonaților, redacția Recorder produce constant de 6 ani încoace materiale cu un puternic ecou în societate. Sunt puse sub reflectorul publicului probleme relevante din sistemul administrativ, adesea ocolite de majoritatea trusturilor de televiziune care abordează tema politică. Echipa Recorder promovează un jurnalism dedicat, imparțial și reușește să surprindă realitatea din spatele unor instituții care par să funcționeze ireproșabil, aparent lipsite de corupție. Reportajele lor te pot ajuta să înțelegi mecanismele complicate de manipulare utilizate de persoanele influente și inspiră dorința și responsabilitatea de a ne exercita mai eficient datoria de cetățeni. Printre cele mai urmărite videoclipuri se numără: 30 de ani de democrație, Pe urmele hoților de lemn, Sistemul medical, Clanul Marelui Alb, Puterea din Umbra, Adio Arme.

5. Zona IT

Așa cum indică și numele, următorul canal se adresează cu precădere pasionaților de tehnologie. Zona IT a început ca o emisiunea difuzată la TVR 1, dar astăzi o găsim exclusiv pe YouTube, drept unul dintre cele mai urmărite canale de profil din țara noastră. Dan Cadar, principalul realizator al acestui proiect, îmbină prezentarea noilor produse din domeniul tehnologiei cu o analiză relevantă a celor mai importante subiecte de interes general. Pe Zona IT întâlnim din ce în ce mai multe videoclipuri care surprind probleme esențiale și de actualitate din societate, precum: conflictul Israel-Palestina, impactul inteligenței artificiale, ascensiunea și criza cryptomonedelor, conflictul economic dintre marile puteri SUA-China. Dan Cadar ne oferă opinii bine argumentate, cu referințe literare și filosofice, condimentate din plin cu ironie și umor. Datorită acestui aspect, unele prezentări sunt etichetate ca half stand-up: în prima jumatate a clipului este surprinsă o problemă de actualitate, iar în a doua parte este prezentat un produs (adesea în legatură cu prima parte).

6. Starea Nației

O emisiune de analiză politică diferită față de tiparul regăsit în țară noastră, Starea Nației a fost găzduită succesiv de mai multe posturi de televiziune până la momentul actual, când o putem urmări exclusiv pe internet. Prezentatorul principal este carismaticul jurnalist Dragoș Pătraru, iar formatul emisiunii seamănă cu cel al unui late night show, în care se analizează cu ironie și mult umor principalele știri de la momentul actual. Spre deosebire de celelalte canale de YouTube din listă, acesta păstrează formatul tipic din televiziune. Prin urmare, fiecare videoclip este bine structurat și ușor de urmărit pe secvențe. Modul în care sunt abordate evenimentele este unul profesionist, imparțial și simplu, dar puțin exagerat pentru efectul comic și pentru mai buna înțelegere a mesajului.

7. Zaiafet

Putem rezuma acest canal, numindu-l: un banchet al cunoașterii. Unul dintre cele mai longevive proiecte de pe YouTube-ul românesc, Zaiafet a început ca o serie de eseuri video, topuri și curiozități scurte, dar astăzi cuprinde și podcasturi, serii de mini-documentare pe temă politica, vloguri și rezumate pentru Bacalaureat. Majoritatea videoclipurilor sunt realizate ca prezentări ale unor cărți, în care sunt surprinse la modul cel mai general subiectul și mesajul lucrării respective. Materialele sunt presărate cu puțin umor și își propun să ofere un punct bun de plecare pentru cei care vor să aprofundeze un anumit subiect. Unele dintre cele mai relevante serii de pe acest canal sunt: ZaiaBook, Anii 90, Pe vremea tovarășilor, Ce spun tablourile sau ZaiaBAC.