Se spune că moda este cea mai poluată industrie în momentul de față. Un lucru cât se poate de adevărat. Printre miile de branduri și milioanele de opțiuni, problema sustenabilității a fost ba uitată, ba ignorată. Cunoscută drept o industrie bazată pe consumerism excesiv și producție în masă, o schimbare de direcție a fost ceea ce era nevoie. Astfel, de câțiva ani încoace, sustenabilitatea este din ce în ce mai relevantă și mai imperativă, iar accentul cade pe modul în care piesele vestimentare sunt create, utilizate și reciclate.
România, la rândul ei, își aduce și ea aportul la mișcarea de îngrijire a mediului, mișcare ce are loc la nivel global. Deși conceptul de sustenabilitate este relativ nou în țara noastră, casele de modă românești devin din ce în ce mai preocupate de această paradigmă. Așa că, atenția lor se îndreaptă spre industria textilă, condițiile de muncă și durabilitatea produselor. Pe lângă producătorii de haine, cumpărătorul are și el o decizie. Cumpărătorul, adică tu, poate să se responsabilizeze, la rândul lui, să renunțe treptat la fast-fashion și să aleagă ceva mai eco-friendly, dar asta este o discuție pentru altădată.
Iată 7 branduri de fashion sustenabile și românești:
Fondat în 2015, în Iași, REDU este un proiect de slow-fashion al cărui scop reiese chiar din nume. El participă la procesul de protejare a mediului prin mai multe aspecte. Un exemplu îl reprezintă abordarea economiei circulare, prin care se prelungește viața produselor textile. Acest proces se realizează prin recondiționarea hainelor, reciclarea materialelor și reutilizarea textilelor.
Printre rolurile REDU se numără și educarea în ceea ce privește sustenabilitatea: Cumpără mai puțin, folosește mai mult din ceea ce ai deja. Astfel, acest proiect vine cu o abordare inovatoare, se adaptează la cererile pieței, oferă servicii personalizatoare și promovează ideea că hainele nu sunt trecătoare, încurajând consumul responsabil.
Născută dintr-un magazin tradițional și evoluând la un butic virtual, Babaluna aduce o contribuție semnificativă, atât în lumea modei, cât și în cea a sustenabilității. Influențată de piața modei americane, dar și de dorința de a proteja mediul, fondatoarea, Irina Marinescu, explorează conceptul vintage într-un mod inovator. Ea consideră că fiecare piesă vestimentară are o poveste și astfel, alege fiecare articol cu grijă, promovând consumul responsabil. Designerul român și-a construit o comunitate, care la rândul ei apreciază frumosul durabil, pe Instagram, locul unde se desfășoară activitatea proiectului și unde, lunar, sunt publicate în jur de 40 de produse.
Velements este un brand care se diferențiază printr-o estetică unică, bazată pe ideea de upcycling. Adrian Vele, creatorul Velements, consideră că reutilizarea materialelor este cea mai bună cale pentru a opri waste-ul. Acesta le dă hainelor o nouă viață, le menține în circuit și reduce astfel, impactul negativ asupra mediului. Velements încurajează responsabilizarea individului și promovează apelul la o a doua șansă în rândul articolelor vestimentare. Prin conceperea unor piese cu mesaje inspiraționale, Adrian transformă hainele într-un mijloc de exprimare.
Undress.world este un brand românesc slow-fashion, care se adresează femeilor ce apreciază estetica minimalistă, etica și nu în ultimul rând, sustenabilitatea. Brandul se identifică prin accentul pus asupra detaliilor, reflectând calitate și durabilitate. Utilizarea materialelor naturale reprezintă focusul pe care se axează UNDRESS.world, alegerea lor fiind o prioritate în procesul de creație a fiecărui articol.
Brandul se diferențiază prin mai multe aspecte, având un impact pozitiv asupra mediului. Cele care ar trebui menționate sunt: realizarea produselor la nivel local și promovarea unui mediu de lucru sănătos, reciclarea resturilor textile, folosirea ambalajelor reciclabile și biodegradabile și implicarea la regenerarea pădurilor, prin donații.
BLUZAT este un brand ce se adresează femeilor din România, care dorește să ofere opțiuni creative, personalizate dar și calitative. El promovează colecțiile “capsulă” prin care încurajează achiziționarea unor piese versatile, durabile și accesibile. La procesul de producție participă materiale naturale și materiale reciclate, investind în opțiuni cât mai ecologice. BLUZAT pune accent pe condițiile de muncă sănătoase și în același timp susține economia locală, etica fiind una dintre valorile brandului.
AmiAmalia aduce o nouă perspectivă asupra sustenabilității în lumea modei, în ceea ce privește producția de tricotaje. Brandul se distinge de tot ceea ce ar putea fi considerat negativ în această industrie, prin viziunea sa asupra slow-fashion și responsabilizarea privind grija pentru mediu. Procesul de creație vine cu o serie de întrebări, întrebări esențiale precum Poate acest articol fi purtat confortabil în diferite contexte și pentru mulți ani? Poate deveni o piesă de slow-fashion?, care ar putea stopa producția în masă. Din același motiv alege să creeze o producție limitată per model, oferind astfel și o notă de unicitate.
Lanelka este un brand de haine atât pentru adulți, cât și pentru copii, bazat pe conceptul de upcycle. Prin acest proces, Lanelka folosește hainele deja existente, pe care le reciclează, iar mai apoi le reutilizează, contribuind la prelungirea ciclului de viață al materialelor textile. Utilizarea materialelor naturale, precum lână, cașmir, mătase, in, cânepă stau la baza acestui brand, totul începând de la o mamă care a vrut să-i ofere nou-născutului cele mai bune condiții când vine vorba de îmbrăcăminte. Pe lângă practica upcycling, Lanelka se focusează și pe crearea unei comunități și educarea sustenabilă a acesteia, detașându-se de ciclul poluant din industrie.