7 bijuterii celebre în istoria lumii

Când vine vorba de bijuterii, se poate spune că acestea poartă în interiorul lor povestea fiecărui posesor. Indiferent de materialul din care sunt confecționate sau pietrele prețioase pe care le au încrustate, ele servesc adesea în zilele noastre scopului estetic. Deși în istorie acesta era de asemenea un factor luat în considerare, personalitățile marcante ale lumii adesea ofereau bijuteriilor semnificații și simboluri ascunse. De la indicarea poziției în societate până la completarea unui look, aceste accesorii au fost nelipsite încă din cele mai vechi timpuri. Ouăle Fabergé , Safirul Reginei Maria a României sau Colierul de Diamant al lui Napoleon sunt doar câteva exemple dintr-o listă impresionantă care deși nu pare la o primă vedere, și-a lăsat amprenta în istoria lumii pe care o cunoaștem astăzi.

1. Koh-i-Noor

poză cu dimantul koh-i-noor
Foto source: Wikipedia

Dintre multitudinea bijuteriilor semnificative care au trecut prin imperiile și curțile indiene, Koh-i-Noor cunoscut și sub denumirea de “Munte de Lumină” se bucură de cea mai mare putere și notorietate. Diamantul își trasează originea în anul 1813 atunci când Maharaja Ranjit Singh, fondatorul imperiului Sikh l-a detronat pe regele Khabulului, Shah Shuja. Deși Ranjit Singh a deținut o impresionantă colecție de bijuterii și nestemate, Koh-i-Noor a reprezentat pentru el cea mai prețuită piesă, purtând-o într-o brățară poziționată pe partea superioară a brațului, un simbol al triumfului și al mândriei. Zeci de ani mai târziu, în urma anexării Punjabului de către britanici, aceștia din urmă au confiscat totalitatea tezaurului imperiului indian drept pradă de război, cu excepția diamantului Koh-i-Noor care a fost predat Reginei Victoria pentru a face parte din bijuteriile coroanei regale.Luând în considerare bogata biografie a nestematei ca emblemă a cuceririi, introducerea sa în bijuteriile coroanei marca o modalitate eficientă de a comemora și a consacra căderea Indiei și anexarea sa la Imperiul Britanic.

În urma ajungerii la Londra, Koh-i-Noor a trecut printr-o serie de modificări atribuite în special dorințelor Prințului Albert de a transforma bijuteria în ceva mai feminin. Procesul de feminizare a pietrei a subliniat în contrast ipostaza masculină a lui Albert prin impunerea științei și tehnologiei occidentale asupra diamantului, precum și prin rolul său esențial în transformarea pietrei dintr-o bijuterie a regilor într-o moștenire purtată pe pieptul soției sale. Purtat de către Regina Victoria, Koh-i-Noor a însemnat mai mult decât un simbol al supunerii Indiei, a fost, ca și în cazul altor femei britanice care se afișau cu diamante, o declarație a puterii masculine aparținând soțului ei.

Printre mulți alții, International Journal of Science and Research (IJSR) a realizat în anul 2014 un studiu referitor la infamul diamant, adresându-i întreaga istorie dar și motivul pentru care se consideră blestemat.

2. Hope Diamond

Foto source: Wikipedia

Estimat la o valoare de aproximativ un sfert de miliard de dolari, “Hope Diamond” este unul dintre cele mai recognoscibile diamante din lume. Povestea creării acestuia datează acum miliarde de ani în ciuda faptului că istoria sa notabilă a avut loc în ultimele secole. Acesta s-a format sub o presiune imensă, adânc sub scoarța terestră, fiind apoi adus la suprafață de activitatea vulcanică, unde a rămas milioane de ani.

Poate cel mai fascinant aspect al poveștiii diamantului se rezumă la numărul de personalități istorice remarcabile care l-au deținut. Prima personalitate care a achiziționat diamantul a fost regele Ludovic al XIV-lea al Franței în anul 1668 care, în calitate de conducător impresionant de bogat și extravagant, a tăiat diamantul și l-a transformat într-una din bijuteriile coroanei sale. La moartea lui Louis, diamantul a rămas moștenire din generație în generație, stabilindu-se în cele din urmă la Ludovic al XVI-lea, soțul lui Marie Antoinette. Piatra prețioasă a fost asociată mai târziu unor figuri precum Regele George IV al Regatului Unit sau Pierre Cartier, faimosul bijutier al Parisului. În cele din urmă, diamantului îi este atribuit un element de intrigă din cauza nenorocirilor pe care s-a zvonit istoric că le aduce, de la execuția lui Ludovic al XVI-lea până la moartea copiilor lui Evalyn McLean, ultima posesoare a acestuia. La fel ca și în cazul diamantului menționat mai sus, Hope Diamond a dat șir multor cercetări, Blue Heart Gems facând parte dintre cei care abordează într-un studiu din luna septembrie, 2023 în detaliu istoria, dar și misterul care pare că urmărește această bijuterie.

3. The Tiffany Diamond

Foto source: Wikipedia

Faimosul diamant Tiffany a fost descoperit în anul 1877 într-o mină din Africa de Sud și aparține, așa cum sugerează și numele, companiei newyorkeze “Tiffany & Co. jewellery”. Diamantul Tiffany a fost încorporat în cinci modele de bijuterii diferite și purtat de doar patru femei. Prima formă a constat în încrustarea acestuia într-un pandantiv de 20 de diamante și a fost purtat de Mary Sheldon Whitehouse, șoția diplomatului Edwin Sheldon Whitehouse. În 1961, piatra prețioasă urma să își ducă notorietatea la un alt nivel datorită lui Audrey Hepburn, și a lui Jean Schlumberger, unul dintre cei mai talentați designeri de bijuterii, care a lucrat pentru Tiffany din anul 1956 până în anul 1970. Acesta a reușit să integreze diamantul Tiffany în colierul Ribbon Rosette care apare purtat de actrița Audrey Hepburn în filmul “Breakfast at Tiffany’s” dar și în fotografiile publicitare pentru ecranizare. Deși parte a altor bijuterii decât Ribbon Rosette, impresionantul diamant a mai fost purtat de către Lady Gaga la Academy Awards din anul 2019 când artista a primit Oscarul pentru cel mai bun cântec original. A patra și ultima femeie care a purtat diamantul Tiffany este Beyoncé, pentru o campanie numită „About Love” din 2021.

4. Inelul de logodnă al Prințesei Diana

O replică a inelului de logodnă ales de Prințesa Diana. Foto source: Wikipedia

Inelul de logodnă al Prințesei Diana este una dintre cele mai emblematice și recunoscute bijuterii din lume. Inelul, care i-a fost dăruit Prințesei Diana de către Prințul Charles în 1981, reprezintă un safir albastru de 12 carate, înconjurat de 14 diamante montate în aur alb de 18 carate. Inelul a fost conisiderat un simbol al iubirii și angajamentului, inspirând nenumărate imitații și stârnind o tendință în ceea ce privește inelele de logodnă cu safir albastru care continuă până în zilele noastre. Povestea inelului începe așadar în 1981 când Prințul Charles a cerut-o în căsătorie pe Lady Diana Spencer. Aceasta a ales accesoriul cu safir albastru din colecția de bijuterii a familiei regale datorită asemănării cu inelul de logodnă al mamei ei, făcându-l astfel popular și îndrăgit peste noapte. După moartea Prințesei Diana, în 1997, inelul a fost dăruit fiului ei, Prințul William, care l-a folosit ulterior pentru a o cere în căsătorie pe Catherine Middleton.

5. La Peregrina Pearl

Legenda La Peregrina, una dintre cele mai faimoase perle naturale din lume, sugerează că a fost găsită la mijlocul secolului al XVI-lea lângă insula Santa Margarita din Golful Panama de către un sclav african, care a fost răsplătit pentru găsirea sa cu libertatea. La acea vreme, această perlă extraordinară în formă de pară a fost, de asemenea, una dintre cele mai mari găsite vreodată, măsurând aproximativ 17,5 mm x 25,5 mm și cântărind peste 11 grame înainte de a fi curățată și găurită. Don Pedro de Temez, administratorul coloniei spaniole, a recunoscut importanța perlei și a adus-o în Spania, unde a dăruit-o viitorului rege – Filip al II-lea. În 1848, perla a ajuns în Anglia, în moșia lui James Hamilton, Duce de Abercorn. În această perioadă i s-a dat numele “La Peregrina”, care înseamnă „pelerin” sau „rătăcitor”.

La Peregrina rămâne una dintre cele mai mari perle perfect simetrice în formă de pară din lume. Familia Hamilton a vândut perla cu 37.000 de dolari la Sotheby’s în 1969 lui Richard Burton, ca un cadou de Ziua Îndrăgostiților pentru Elizabeth Taylor. Când Taylor a murit, La Peregrina a fost vândută la licitație în 2011 pentru a strânge fonduri pentru Elizabeth Taylor AIDS Foundation.

6. Colierul lui Marie Antoinette

Foto source: Wikipedia

Povestea bijuteriei începe în anul 1772 când Regele Ludovic al XV-lea a comandat un colier magnific de diamante pentru amanta sa, Madame du Barry. Pentru a crea această bijuterie extravagantă, bijutierii parizieni Boehmer și Bassange s-au afundat în datorii chiar în timp ce încercau să-și aprovizioneze numeroasele pietre prețioase necesare pentru a satisface cererea regală. Rezultatul a fost cel mai special colier de diamante pe care l-a văzut vreodată lumea până atunci cu 647 de diamante care cântăreau peste 2.800 de carate. Înainte ca acest colier al lui Madame du Barry să fie terminat, regele Ludovic al XV-lea a murit, iar bijutierii s-au trezit în pragul falimentului și blocați cu un colier, astăzi în valoare de 14 milioane de dolari, pe care nimeni nu și-l putea permite. Când regele Ludovic al XV-lea a murit, Mariei-Antoinette, binecunoscută pentru cheltuielile sale generoase, i s-a oferit colierul dar aceasta l-a refuzat, fiind conștientă de istoria din spatele bijuteriei.

7. The Dresden Green

Foto source: Wikipedia

Una dintre cele mai rare pietre prețioase din istorie, Dresden Green este cel mai mare diamant verde natural din lume, cântărind 41 de carate. Se crede că a fost extras în minele Golconda din India, fiind descoperit pentru prima dată de un comerciant britanic în 1722 și, după obicei, prezentat regelui George. Se speculează că suveranul nu a fost interesat de acesta deoarece Dresden Green a ajuns în schimb la Curtea Regală din Saxonia. Frederic cel Mare al Prusiei și-a îndreptat atenția asupra lui și a hotărât că locul perfect pentru piatra prețioasă este pe o pălărie, așa că i-au fost adăugate diamante și a fost fixat ca un ac – așa cum rămâne și astăzi la expoziție în Bolta Verde Dresda, unde este de cca trei sute de ani, aproape fără întrerupere, dar nu fără dramă.

A fost capturat pentru scurt timp de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A făcut o scurtă călătorie în Statele Unite prin Harry Winston și a fost afișat alături de Hope Diamond la Smithsonian. Dar a ajuns înapoi la Dresda mereu. În noiembrie 2019, a făcut o excursie rară la New York, unde a fost expus la Muzeul Metropolitan de Artă. A fost acolo în timpul evenimentului Met Gala, pe 25 noiembrie, când hoții au pătruns în Dresda Green Vault și au furat nenumărate comori istorice (aceștia au fost reținuti dar bijuteriile rămân încă “în libertate”). Ei căutau, fără îndoială, cea mai neprețuită bijuterie dintre toate, cea mai mare dintre o astfel de bijuterie din lume. Dar diamantul verde din Dresda era în siguranță, într-o altă locație. A fost într-un final înapoiat la Bolta Verde, acolo unde a aparținut întotdeauna.