7 beneficii pe care arta le poate aduce copiilor

kids doing art

Arta, în societatea actuală, este văzută drept un hobby „copilăresc”, dar este mult mai importantă și benefică decât ne-am putea aștepta. Studiile atestă avantajele pe care arta le are asupra adulților, mai ales la nivel mental: scade nivelul de stres și anxietatea, spre exemplu. Dar pentru copii există beneficii? Răspunsul este da, există.

Cum învățarea începe de mici, incorporarea timpurie a artei în activitățile copiilor îi poate ajuta la dezvoltarea de aptitudini folositoare, al căror rezultat va fi vizibil în timp. Chiar și simplul fapt că un copil este lăsat să deseneze în voia lui pe o foaie de hârtie goală se poate dovedi a fi benefic. Acest articol este menit să prezinte câteva dintre avantajele pe care arta le poate avea asupra copiilor. банки с бесплатными дебетовыми картами

1. Dezvoltă imaginația

Imaginația se dezvoltă cel mai bine prin artă, indiferent de forma ei. Atunci când un copilul este expus artei sau ia parte la crearea ei, va avea posibilitatea să învețe, din mers, cum să o utilizeze. Dacă desenează ceva, imaginea pe care vrea să o reproducă pe foaie i se va contura în minte. Atunci când învață cum o poezie și cum să joace pentru sceneta de la grădiniță, îți va imagina întreaga scenă în minte. Astfel, mintea este continuu antrenată: cu cât copilul își folosește mai mult imaginația, cu atât mai mult i se va dezvolta.

Photo by cottonbro on Pexels

2. Dezvoltă creativitatea

Creativitatea reprezintă abilitatea de a genera idei/ concepte noi sau noi asocieri între idei și concepte deja existente. Aceasta poate fi Conform International Child Art Foundation:

Studiile arată că un copil care este expus artelor, dobândește o abilitate specială de a gândi creativ, de a fi original, de a descoperi, inova și crea proprietate intelectuală – atribute cheie pentru succesul individual si prosperitate socială în secolul 21.

Cu alte cuvinte, un copil care este familiarizat cu arta de la o vârstă fragedă, va deveni un adult creativ și va poseda calitățile necesare pentru a devenit un om de succes în societatea actuală.

3. Ajută la motricitatea fină

Motricitatea fină reprezintă capacitatea de coordonare și precizie a mișcărilor. Conform unui studiu realizat de Universitatea „Negeri Semarang” din Indonezia, prin luarea unui creion sau a unei pensule și mânuirea acestora spre crearea unei piese de artă reprezintă fundamentul pe care se construiește abilitatea de a scrie. Prin mâzgâlirea unei foi de hârtie, copilul se familiarizează cu anumite aspecte care compun scrisul: cum se ține în mână un obiect de scris, efectul nivelurilor de presiune, cum se mișcă pe foaie respectivul obiect ș.a.m.d. Acesta este și unul dintre motivele pentru care în grădiniță și în clasa I se pune atât de mult accent pe artele plastice.

Photo by Pixabay on Pexels

4. Dezvoltă atenția la detalii

Presupunem că ne aflăm la o oră de Educație plastică, unde copiii sunt puși să deseneze coșul de fructe de pe catedră. Copiii vor încerca să reproducă pe foaie modelul pus în față, urmând indicațiile învățătoarei care îi sfătuiește să fie cât se poate de atenți la model. Privirea copiilor va capta pe cât de multe detalii se poate, iar aceștia vor încerca să le pună pe hârtie cât de bine pot. Atenția la detalii este o aptitudine foarte importantă, întrucât poate face diferența între lucruri ce pot fi total diferite.

5. Luarea de decizii și rezolvarea de probleme

Conform Americans for the Arts, arta întărește luarea de decizii și gândirea critică, dar și rezolvarea de probleme. Dacă punem 2 copii să deseneze un coș cu fructe, fără un model în fața lor, vom putea vedea că fiecare are o abordare diferită. De asemenea, sunt puși în fața unor decizii de luat: ce vor desena, ce materiale vor folosi, ce culori vor alege, ce vor face dacă vor greși ceva: vor șterge greșeala, o vor incorpora în desen sau o vor lua de la început? Deși nu vedem explicit, aceste mecanisme și legături se formează în mintea copiilor, iar astfel de decizii, deși par mici, sunt promotorii hotărârilor importante de mai târziu.

Photo by Yan Krukov on Pexels

6. Învățarea vizuală

Arta învață copiii să interpreteze, evalueze și să folosească informația vizuală. Copiii care sunt înclinați spre un stil de învățare vizual o vor percepe și o vor folosi într-un mod diferit. Fiind expuși artei, se vor familiariza mai ușor și mai rapid cu formele și culorile și vor face asocieri într-un timp mai scurt. Pe viitor, acestor copii le va veni mai ușor să învețe prin desenarea de scheme sau colorarea anumitor paragrafe sau cuvinte-cheie, iar astfel, performanța academică va fi una foarte bună.

7. Expresivitate

Copiii vor învăța să își exprime mai bine sentimentele prin intermediul artei. Cât sunt mici, șansele ca aceștia să se exprime coerent nu sunt foarte mari, deoarece sunt încă în procesul de cunoaștere al lumii. Conform aceluiași studiu realizat de Universitatea „Negeri Semarang” din Indonezia, desenul este modalitatea de comunicare a emoțiilor ce le vine copiilor cel mai natural, deoarece se bazează pe concepte simple cum ar fi forma și culoarea. Cu cât cresc și învață mai mult despre lumea în care trăiesc, modalitățile de exprimare se rafinează: se poate ajunge până la dans și actorie.