7 albume hip-hop lansate în 2023 care merită ascultate.

muzica hip-hop în 2023

Deși anul 2023 se anunța a fi unul promițător pentru muzica hip-hop, adevărul este sub așteptări. Ne aflăm în luna noiembrie a anului și doar 3 albume hip-hop au reușit să ajungă pe locul 1 în Billboard 200, „ Pink Tape” de la Lil Uzi Vert, „Utopia” de la Travis Scott și ”For All The Dogs” semnat de Drake.
Pe final de an încă sunt încă vehiculate lansarea a numeroase albume de la artiști precum A$AP Rocky „Don’t Be Dumb”, J. Cole „It’s A Boy”, Playboi Carti „Music”, dar și albumul colaborativ dintre Ty Dolla $ign și Ye( Kanye West) „¥$”, sursă tickpick. Dar cum toate acestea rămân doar niște zvonuri pentru moment, vă invit în continuare să ascultați 7 dintre cele mai bune albume hip-hop de anul acesta.

concert

1. JPEGMAFIA & Danny Brown – SCARING THE HOES

„Scaring the Hoes” este album colaborativ dintre JPEGMAFIA și Danny Brown. Albumul a fost lansat în luna martie a anului 2023, și a fost foarte apreciat de toți criticii. Ambii artiști se înclină spre acest tip de onestitate radicală, poate ușor dezorientată, pe tot parcursul albumului. Nu ar fi cu totul nedrept să vedem întregul proiect ca o trimitere elaborată de marketing rap. Dacă impulsul comercial din ultimul deceniu al genului a fost crossover-urile R&B care vizează în mod cinic femeile, Danny Brown și JPEGMAFIA și-au propus și au reușit să creeze exact opusul. Masterizarea inexplicabilă – vocea lui Brown nu prea lovește mixul, ca și cum ar veni dintr-o mașină parcată în afara studioului – îl face să se simtă la fel de netăiat ca un Iive pe Instagram, via Rolling Stones.
În concluzie, „SCARING THE HOES”, este un album progresiv, un mix dintre plăcut și obscur și reușește să facă exact ceea ce își propune încă din titlu, „să sperie femeile cu moravuri ușoare”.

2. Lil Yachty -Let’s Start Here.


Cel mai recentă creație muzicală a lui Lil Yachty este Let’s Start Here, un proiect ce îmbină hip-hopul cu rockul psihedelic care îl prezintă pe Yachty drept solistul trupei sale (care includ indie de bază precum Alex G, Mac DeMarco și unul dintre băieții de la MGMT, împreună cu producătorii executivi). SADPONY și Patrick Winberly). Împreună, plutesc printr-o lume de melodii siropoase și afirmații de vis precum „I feel șo pretty”. Yachty, 25 de ani, nu dezvăluie prea multe despre crearea albumului în timpul apelului nostru, preferând să păstreze o mistică despre asta. Privind retrospectiv, nu se bucură de cât de accesibil era la începutul carierei; în zilele noastre, ar prefera să fie mai rezervat cu ceea ce oferă publicului. “Am fost tanar. Nu știam nimic”, spune el, una dintre multele referiri la creșterea lui de-a lungul conversației noastre, via Rolling Stone.
Cum acest album adoptă un sunet psihedelic, cei de la Rolling Stones, l-au întrebat pe artist dacă în creerea albumului acesta a apelat la consumul de substanțe psihoactive, acesta afirmând următoarele:

None. Zero. I can’t record music on drugs. I have to be fully sober. But I’ve done it enough times to know what I want. I don’t have to be high to make it sound high

Lil Yachty

3. Travis Scott – UTOPIA

După o pauză de mai bine de 5 ani de la ultimul său album ( Astroworld, august 2018), Travis Scott aduce la suprafață un nou sunet prin noul său album, intitulat „Utopia”. După o perioadă atât de lungă, în care albumul a fost amânat mai bine de 2 ani, din cauza incidentului de la Astroworld Fest, fanii artistului erau însetați de muzică nouă, iar Travis Scott a reușit să livreze exact ceea ce a promis prin „Utopia”, sunetul albumului fiind un trap dur, combinat pe-alocuri cu pop, R&B, dar și cu influențe puternice de la Kanye West, acesta adoptând acest tip de sunet pe albumul său „Yeezus”.
Albumul a fost o reușită și a debutat pe locul 1 în Billboard 200, reușind să vândă aproximativ 500k copii în prima săptămână, fiind și la momentul scrierii acestui articol cel mai mare debut al unui album hip-hop din 2023.

4. Teezo Touchdown – How Do You Sleep At Night?

Deși Teezo Touchdown și-a făcut apariția în lumea hip-hopului încă de la începutul deceniului trecut, acesta a reușit să devină cunoscut în anul 2021, când acesta acesta a a apărut pe albumul lui Tyler, the Creator „Call Me If You Get Lost”, pe piesa RUNITUP. Această apariție pe album a fost doar o confirmare la ce știa deja în lumea underground despre calitățile lui, Teezo acumulând de la acel moment până în prezent numeroase colaborări importante pe albumele multor mari artiști, printre care Don Toliver, Travis Scott și Drake.
„How Do You Sleep At Night” este albumul său de debut și nu este doar un album hip-hop, albumul fiind o colecție de diferite genuri muzicale, cum ar fi soul, pop, EDM, rap, trap, R&B și punk. Vocalele sale superbe reușesc să se îmbine cu instrumentalele perfect alese, rezultatul fiind unul peste așteptări, așa cum spun și diferiți artiști.

“some of the best music ever.”

Drake

5. Dave & Central Cee – Split Decision

„Split Decision” este albumul (EP) colaborativ dintre Central Cee și Dave, doi dintre pionierii scenei hip-hop (drill) din UK și ne aduce în față o calibrare mai puțin așteptată, dar care cu siguranță a reușit să întreacă așteptările ascultătorilor, având în vedere cât de bine sună combinația dintre cei doi artiști.
Single-ul albumului care a prevestit lansarea albumul, „Sprinter”, este un HIT și un imn al verii anului acesta, fiind viralizat prin intermediul trendingurilor de pe TikTok și reușind să strângă până în prezent peste 143 milioane de ascultări doar pe YouTube.
Albumul este unul scurt, având doar 4 piese ce se derulează pe durata a 16 minute și merită cu siguranță o ascultare, fiind foarte accesibil pentru toți ascultătorii hip-hopului.

6. Westside Gunn – And Then You Pray For Me

„And Then You Pray For Me” de la Westside Gunn este noul său album și totodată ultimul, anunță raperul american, acest album fiind continuarea albumului său din 2020 „Pray For Paris”. În același spirit de camaraderie și creativitate vine acest proiect extrem de colaborativ, membrii Griselda și alți pionieri ai hip-hopului alăturându-se pe aproape fiecare piesă.

Printre cei care predică în această capcană de cult se numără Boldy James și Estee Nack, împreună cu invitați de seamă precum Denzel Curry, Jeezy și Ty Dolla $ign. Strigând mereu sloganuri și glume, DJ Drama se bucură de o rulare bună pe câteva piese, inclusiv „Suicide in Selfridges” condus de Williams, în timp ce Rick Ross oferă o echipă de vis mult așteptată cu „DunnHill”. Stove God Cooks, albumul său de mult promis „Griselda” încă în pregătiri, se dovedește aproape la fel de omniprezent aici ca și Gunn însuși, lansând unul dintre cele mai memorabile versuri ale albumului în „KITCHEN LIGHTS”. Sperăm că punând în pat zvonurile constante din media despre pozițiile personale ale trio-ului de bază, Conway și Benny se alătură pentru „Kostas”, o producție Tay Keith care le sporește energia narco, via Apple Music.

7. Drake – For All The Dogs

Drake este cunoscut ca fiind un „hit maker” și era de așteptat ca și cel mai recent album al lui să atingă aceste norme. Prin „For All The Dogs”, Drake a promis să pună în fața fanilor exact ceea ce și-au dorit, o combinație dintre vechiul său stil abordat pe albume cum ar fi „Take Care”, „Views” sau „Nothing Was The Same” și stilul de „hard rap”, cum ar fi pe „If You’re Reading This Is Too Late” dar și de pe albumul său colaborativ cu 21 Savage, lansat la finalul anului trecut, „Her Loss”, album ce a atins un succes uriaș .

În vara anului 2023, Drake a făcut un lucru foarte specific lui Drake: chiar înainte de a începe turneul, a dezvăluit că a scris o carte de poezie numită „Titles Ruin Everything”. Pentru a răspândi vestea, a scos reclame în mai multe ziare importante. Pe ele era un cod QR care a dus la un alt anunț: „Am făcut un album pentru a merge cu cartea. Se spune că le este dor de vechiul Drake, fato, nu mă tenta. For All The Dogs.

Dar nu este oficial un album Drake până nu ajungi la melodia cu numele orașului și marca temporală în titlu. În „8am in Charlotte”, pe un instrumental tip boom-bap de la Conductor Williams, Drake își prezidează câinii ca un antrenor înainte de marele joc, inițiază despărțiri la restaurante de cinci stele și dezlănțuie un baraj de genunchi pe care ți-l poți imagina desfășurând de la 20 de ani la eventuala lui rezidență din Las Vegas. În videoclip, cel mai de succes rapper al generației sale poartă un hanorac blazonat cu „HATE SURVIVOR”. Să nu te schimbi niciodată, Drake, să nu te schimbi niciodată. via Apple Music.

Așadar, până așteptăm ca zvonurile auzite să devină realitate, vă invit să acordați acestor șapte albume o ascultare, deoarece cu siguranță nu vor dezamăgi și vă veți putea bucura de muzică bună până în momentul în care artiștii voștri preferați vor scoate un nou proiect pe piață.