7 actori care au dublat desenele copilăriei noastre

meme despre Zone Studio Oradea facut de Junimea

Orice tânăr sau tânără din România născut(ă) în anii 2000 recunoaște foarte bine fraza „Dublajul a fost realizat de Zone Studio Oradea”. Ei bine, frecvența acestei propoziții era datorată faptului că Zone Studio Oradea a fost cel mai mare studio de dublaj din România pentru o perioadă destul de îndelungată. Începând ca un studio de dublaj în limba maghiară, a ajuns să dubleze toate desenele animate de pe Minimax și cel puțin jumătate din cele de pe Cartoon Network; toate acestea cu un grup de 20 de actori de la Teatrul Regina Maria din Oradea.

1. Sebastian Lupu

sursa: https://www.facebook.com/sebastian.lupu.79

Vorbind de Zone Studio Oradea, nu putem să nu îl aducem în discuție pe Sebastian Lupu. Printre sutele de voci interpretate se regăsesc personajele: Yakko Warner (Animaniacii), Doc Croc (Samsala Grimm), Cosmo (Nașii mei vrăjitori) și Percy (Thomas și prietenii săi). Sebastian Lupu este actor la teatrul Regina Maria din Oradea din 1997, devenind actor de voce din anul 2000 la propunerea domnului Barany, patronul studioului. Actorul mărturisește într-un interviu că: „Eu nu am știut că suntem atât de cunoscuți” „Nu ne-am propus. Probabil pentru că nu ne-am propus am ajuns atât de cunoscuți.” „Practic încet, încet, am ajuns unde suntem și am fost foarte foarte ocupat ca să realizez ce facem”. De asemenea, el afirmă că „multă lume face o diferență între un actor de teatru și un actor de dublaj. Păi hai să vă spun ceva, doar un actor de scenă poate să facă dublaj.”

2. Marius Săvescu

sursa: https://www.instagram.com/marius_savescu/?hl=en

Actorul bucureștean Marius Săvescu a dublat la diverse studiouri, printre care și Ager Film, numărând peste 1000 de voci în total. Printre cele mai memorabile personaje de desene animate interpretate se numără: Daffy Duck, Sylvester, Tom (Tom și Jerry), Garfield, Mr. Krabs, Maurice și Mortimer (Pinguinii din Madagascar). Dar actorul nu a interpretat doar voci de personaje animate, el fiind foarte cunoscut și din reclamele pentru: Mc Donalds, Penny, Tide, Danonino, Carlsberg sau Domestos.

Într-un interviu pentru Antena 3, Marius Săvescu a povestit cum a ajuns să devină actor de voce pentru personajele din universul Warner. Acesta mărturisește că a aflat în momentul audiției în ce constă aceasta: „Și zice (directorul) pune căștile așa, uite aici aveți textul și în față o să ruleze o secvență dintr-un desen animat. Dumneata trebuie să dai pe gură ce zice ăla și cum zice ăla. Și am dat la prima. Toate 7 personajele.”

3. Florian Silaghi

sursa: https://dublaj-romana.fandom.com/ro/wiki/Florian_Silaghi?file=0S8A1062.jpg

Florian Silaghi este actor la Teatrul Regina Maria din Oradea și mânuitor de păpuși în cadrul Trupei Arcadia. A făcut parte din echipa de actori care au înregistrat dublaje pentru Zone Studio Oradea, lucrând acolo din 2002, timp în care a dublat zeci de personaje. Printre acestea se regăsesc Scooby Doo (Noile aventuri ale lui Scooby Doo), Robin (din Haideți, Tineri Titani!) și Batman (Justice League). O altă contribuție a actorului a fost dublajul integral al serialului de desene animate Povești din Folclorul Maghiar.

4. Anca Sigartău

sursa: https://m.cinemagia.ro/actori/anca-sigartau-25508/

Recunoscută din filme și piese de teatru, Anca Sigartău și-a extins activitatea și în sfera dublajului pentru desene animate, practicând cu multă dedicație această meserie de mai bine de 10 ani. Două voci foarte cunoscute pe care le-a interpretat sunt: veverița Chip (Chip și Dale) și Dory (În căutarea lui Nemo). De asemenea, a realizat dublajul și pentru producții cum ar fi: Rattatouille, Bolt, Up, Tangled, Kim Possible, Pocahontas, Frumoasa din pădurea adormită, Peter Pan, Brave și Hotel Transilvania. Mai mult, actrița s-a specializat și în regia acestor producții. Ea mărturisește pentru ProTv că și copiilor ei i-au făcut o mare plăcere să îi audă vocea într-un personaj: „Eram un ursuleț și în momentul în care au văzut ursulețul pe monitor au început să țipe: mama, mama, ești la televizor!”

5. Isabela Neamțu

sursa: https://doctorsstudiosite.wordpress.com/doctors-4/fondatori/isabela-neamtu/

Actriță din Piatra Neamț a jucat în principal în film și piese de teatru, un film notabil fiind „Clouds of Chernobyl”, dar a apărut și la televizor în serialul Lecții de viață. În domeniul dublajului, vocea ei este cel mai bine cunoscută din filmele Barbie, alte personaje dublate fiind: Doamna (Doamna și vagabondul) și Mary Poppins. Vocea ei se mai poate regăsi și în spoturi audio, cum ar fi pentru: ING, Cosmote sau Jacobs, în reclamele pentru Flanco sau Tușnad, dar și în anunțurile Metrorex. Într-adevăr, vocea de la metroul bucureștean este cea a Isabelei Neamțu, deși a fost folosită ilegal de către Metrorex pentru mai bine de 8 ani. Dar, în urma unui proces îndelungat, actrița l-a câștigat, în defavoarea companiei de transport în comun.

6. Richard Balint

sursa: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/richard-balint-premiu-pentru-cel-mai-bun-actor-international-in-turcia-171459.html

Richard Balint este un actor din trupa Teatrului Regina Maria din Oradea, care activează și la Zone Studio Oradea. Câteva personaje notabile interpretate de acesta sunt: Wakko Warner (Animaniacii), Chris McLean (Insula Dramei Totale), Thomas (Thomas și prietenii săi), Johnny Bravo, Flash (Justice Legue) și Micul Prinț. Mulți tineri îi consideră vocea emblematică pentru desenele animate din copilăria lor, deoarece actorul a interpretat foarte multe personaje principale. Actorul chiar a menționat într-un interviu că este mult mai des asociat cu desenele animate decât cu teatrul, dar consideră că acest lucru nu reprezită un blocaj în cariera lui, spunând că „știu de ce sunt în stare și la teatru și în studio”.

7. Anca Sigmirean

sursa: https://www.teatrulreginamaria.ro/ro/trupa-iosif-vulcan/echipa/48-anca-sigmirean

Anca Sigmirean este actriță la Teatrul Regina Maria, lucrând și ca actriță vocală pentru Zone Studio Oradea. Câteva personaje importante interpretate de aceasta sunt: Bibi Blocksberg, Starfire (Haideți, Tineri Titani!), Lindsay (Insula Dramei Totale), Dee Dee (Laboratorul lui Dexter) și Gwen Tennyson (Ben 10).