5 FILME CARE TE INTRODUC ÎN ATMOSFERA PARIZIANĂ

1. PARIS JE T’AIME (2006)

Pentru că vorbim despre oraşul în care dragostea estepretutindeni, de la baruri şi cafenele, de la muzee şi faimosul Turn Eiffel, pânăla metrouri şi
cele mai simple străduţe, filmul “Paris, je t’aime” conturează  cele mai aparte momente ale poveştilor de dragoste din Paris, “the city of love”. 20 regizori  faimoşi au lucrat fiecare la câte o poveste diferită, scurtă, plasată într-unul din cartierele oraşului. Cele 20 poveşti se împletesc şi se leagă între ele, având în comun iubirea şi faptul câ dezvăluie o latură criptică a Parisului. Fiecare tranziţie începe cu ultima scena a celei precedente şi se sfârşeşte cu primul cadru al urmatoarei poveşti. Printre cei mai cunoscuţi regizori se numără  fraţii Coen, Alexander Payne, Christopher Doyle, Sylvain Chom, împărtăşindu-şi fiecare felul de a vedea Parisul, fie într-o manieră romantică, fie într-una comică.

2. THE DREAMERS (2003)

“The Dreamers”, film regizat de Bernardo Bertolucci, spune povestea unui triunghi amoros, pe fundalul situaţiei politice a Franţei anilor ’70, când vocea tineretului se făcea din ce în ce mai auzită. Cei doi fraţi, Isabelle şi Theo, sunt lăsaţi singuri acasă cât timp părinţii pleacă în vacanţă, şi îl cunosc pe Matthew, un tânăr amrican, venit în Franţa să studieze. Apropierea trio-ului este consolidată de faptul că împart aceeaşi pasiune –cinematografia. Tinerii au discuţii cu privire la maoism şi schimbă păreri despre Charlie Chaplin, Eric Clapton şi Jimi Hendrix. Matthew înţelege şi acceptă treptat sexualitatea celor doi fraţi şi experimentează alături de ei tot felul de emoţii şi senzaţii. Cei trei studenţi îşi testează limitele pentru a vedea cât de departe sunt dispuşi să meargă şi reconstituie astfel o scenă faimoasă din filmul lui Jean-Luc Godard, “Bande a part“ (1964), în care fug prin muzeul Louvre. Povestea este până în final despre descoperirea de sine.

3. CHARADE (1963)

“Charade” este un film american în care actorii, cu Cary Grant și Audrey Hepburn, interpretează personajele principale, regizat de Stanley Donen, fiindconsiderat “cel mai bun film în stilul lui Hitchcock pe care Hitchcock nu l-a făcut niciodată.” Reggie, personajul feminin, interpretat de Audrey Hepburn, îl întâlnește pe Peter (Cary Grant) într-o vacanţă la schi, iar întoarcerea sa la Paris este marcată de dorinţa de a cere divorţul soţului ei, Charles. Evident, Stanley Donen face să nu fie totul atât de uşor pentru că, odată ajunsă la Paris, descoperă că toate bunurile lor au dispărut şi poliția o anunță că Charles a fost ucis, aruncat dintr-un tren. Află că soţul ei şi încă 3 bărbaţi cu apucături bizare au fost implicaţi într-un furt în timpul războiului, iar banii furaţi se vor a fi recuperaţi. Restul personajelor vor încerca să îşi acopere urmele, în timp ce Reggie va încerca să descurce povestea şi să găsească banii, fiind ajutată de Peter. Urmează o serie de crime şi acuzaţii, însă Peter şi Reggie se îndrăgostesc tot pe străzile pariziene. Farmecul filmului denotă din scenariul neaşteptat, acompaniat de momente de suspans la tot pasul, dar şi din replicile între cele două personaje principale, având drept decor Parisul.

4. AMÉLIE (2001)

“Amélie” este un film francez, regizat de Jean Pierre Jeunet, care prezintă o viziune idealizată a vieții contemporane pariziene, fiind o comedie cu influențe new wave. Filmul a câștigat 4 premii César (regie, imagine, muzică, decor) 2 BAFTA și 5 nominalizări la Oscar. Audrey Tautou interpretează o tânără cu o copilărie zbuciumată, ajunsă chelneriță într-un bar aflat în inima Parisului, care își conturează o lume plină de fantezie. Până acum totul pare a fi perfect normal, dar poţi oare lăsa Parisul să te şi descopere? Amélie găseşte o cutie cu amintirile unui necunoscut şi află scopul ei în viaţă – să îi ajute pe cei din jur în mod anonim, schimbând în bine vieţile lor. Comedie romantică fiind, filmul dezvăluie cum viaţa fetei e dată peste cap de un băiat ciudat care colecţionează fotografii. Treptat, fantezia şi cheful de joacă se transformă în maturitate, iar iubirea şi spontaneitatea se reunesc în aceeaşi atmosferă specifică Parisului.  

5. MIDNIGHT IN PARIS (2011)

Bineînţeles, filmul regizat de Woody Allen, “Midnight in Paris” nu avea cum să lipsească, fiind un omagiu adus atât Parisului, cât şi anilor ’20. Astfel că acesta transmite un sentiment nostalgic privitor la capitala Franţei într-o anumită perioadă. Filmul spune povestea a doi îndrăgostiţi ajunşi în Paris care sunt determinaţi să profite la maxim de o scurtă vacanţă în Paris.  Planurile logodnicilor de a se bucura de clipe intime de neuitat sunt spulberate de tot felul de prezenţe nedorite, astfel că protagonistul începe să exploreze de unul singur capitala Franţei, după ce orologiul bate miezul nopţii şi se dovedeşte a fi fermecat de atmosfera inedită. “Midnight in Paris” este filmul care inspiră audienţa să viziteze Parisul prin maniera în care ilustrează perfect frumuseţea oraşului. Aşa că, îndemnat de vocea Ellei Fitzgerald, filmul exclamă şi el “Let’s fall in love!”.

Te-am convins că Parisul nu e doar cel mai romantic oraş al Europei, dar şi locul perfect pentru cele mai neaşteptate scenarii? Hai să fii regizorul propriului film într-un city break în capitala Franţei pentru că Momondo.ro îţi oferă4 nopţi de cazare în Paris cu 399€!