Body Positivity, este o mișcare socială, care promovează ideea de acceptare a propriului sau corp exact așa cum este, ignorând normele impuse de societate,a unui corp perfect lipsit de defecte. Mișcarea presupune prin sine acceptarea tuturor, indiferent de mărimi, forme și alte aspecte specifice corpului omenesc. Scopul acesteia este debarasarea societății de toate normele de frumusețe promovate, ba chiar impuse, atât de intens pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook etc.), cât și în revistele de modă, în care fetele tinere, cu abdomen plat, picioare slabe, fără un fir de par pe corpul sau ne zâmbesc cu o dantură albă imaculată și un chip de păpușă barbie cu ochi și bunze mari, nas mic și piele (evident) fără niciun coș pe ea.
Această mișcare, permite tuturor celor care se nu corespund standardelor de frumusețe, să se accepte și să se iubească exact în modul în care sunt. Să înțelegă că nu este nevoie de a avea o cifra fixă, stabilită pentru toți pe cantar, pentru a te consideră frumoasă. Nu este strict necesar să te machiezi zilnic de parcă eșți invitată pe covorul roșu de la Oscar (pentru că știm că nu eșți) și să te îmbraci cu tot ce ai mai bun în garderoba, chiar dacă ti-i greu să respiri în sutienul strâns pe ultima închizătoare, iar la următoarea așezare, există riscul să ti se rupă pantalonii. Nu trebuie să te injectezi pentru a scapă de riduri deoarece este considerat frumos să ai o față de plastic, lipsită de mimica.
Celebritățile, la rândul lor, susțin și ele acest val de acceptare corporală. Tot mai multe persoane publice își exprimă părerea și dezvăluie dificultățile prin care au trecut pentru a se acceptă în modul in care sunt. În lista celor care apară această “doctrina” de fanii înrăiți ale dietelor, botox-ului și a ființelor divine precum Kim Kardashian, intră Demi Lovato, Amy Schumer, Sam Smith, Chrissy Tiegan etc.
În goana dupe tendințele apărute de pe profilele perfecte de Instagram a fetelor ce împart același chip,am uitat de individualitatea proprie. Body positivity, ne îndeamnă să ne exprimăm în orice mod dorim ( tunsoarea și vopsirea părului, piercieng, tatuaje, stil vestimentar, etc.), să nu copiem în exactitate buzele umflate, extenstiile de par lung până la glezne și gene false cu care ai putea să iai iai zborul în orice moment. Nu sunt criticate în niciun mod fetele, cărora într-adevăr le place să se exprime în așa mod, pentru că asta este ideea principala e fapt, să te exprimi exact așa cum te simți tu confortabil să fii.
Ideea de Body Positivism, este mult mai mult decât kilogramele în plus și vergeturile nedorite, ea ajută oamenii trecuți prin accidente, oamenii cu boli incurabile ce le afectează aspectul fizic să înțeleagă că e normal să fii diferit de alțîi și nu există niciun motiv pentru a se simți mai prejos decât alții. Un bun exemplu de opunere față de stereotipe sunt Winnie Harlow, model renumit în întreagă lume, care este diagnostizata cu o boală incurabilă Vitiligo, care ii afectează în mod vizibil aspectul fizic, formând secțiuni de culoare diferită pe pielea acesteia și Lauren Wassen, așa numită modelul cu picioarele de aur, care în urmă unui accident a rămas fără ambele picioare. Ambele își continuă momentan carieră, în pofida tuturor impiedimentelor sub formă de prejudicii ale oamenilor.
Deși acesta mișcare este promovată tot mai intens și acceptată de tot mai multe persoane, mereu vor rămâne personaele care vor afirmă că acest conceptul dat, este doar o îndreptățire pentru de a nu mai slabi, a nu se îngriji și de a își permite orice cu ideea că societătatea este obligată să ne accepte așa cum suntem. Ideea acestei misari, constă în accepatarea corpului tău în modul în care este, însă doar atât timp cât este un corp sănătos, care nu afectează în niciun mod starea de sănătate a organismului. Body Positivismul nu intră în conflict cu modul sănătos de viață, din contra, creează condiții care permit oamenilor cu orice tip de corp, fie anorexic, fie supraponderat, să se iubească așa cum sunt, însă în niciun caz nu promovează un mod de viață nesănătos, ci doar propunesa nu ne stricăm sănătatea mintală pentru a obține parametrii doriți ai corpului nostru.
Și totuși, e bună sau rea această propagandă a Body Positive-ului?
Este evident bine, atât timp cât mesajul este înțeles corect. Consider că e important să fie discutată această tema, e important să ne acceptăm așa cum suntem. Mișcarea dată este o salvare pentru societatea noastră,pentru că ne permite debarasarea de fostele standarde ale frumuseții în care femeia, era obligată să fie perfectă indiferent de situație. Atât timp cât ideea această permite femeilor să își prețuiască frumusețea naturală și învestirea resurselor noastre în dezvoltarea noastră da personalități, dar nu se transformă într-o propagare a neglijenței față de modul sau de viață și a aspectului fizic, trebuie să fie promovată în continuare în rândul maselor, pentru a ține minte că fiecare om este deosebit și merită să fie iubit exact așa cum este.