7 Povești de succes care au evoluat în urma proiectului Humans of New York

Nimic nu e sută la sută obiectiv. Abilitatea noastră ca oameni de a spune povești este un atribut extrem de important, din moment ce a contribuit la plăsmuirea societății așa cum o cunoaștem. Oare cât de important este să ne spunem poveștile ? Răspunsul la această întrebare îl oferă Brandon Stanton, fotograful cu o colecție de povești aleatorii, colectate de la mii de oameni, dar impresionante prin faptul că au fost expuse experiențele acestora, adeseori tratând subiecte precum familia, moralitatea, dragostea, obstacolele din viață, adicțiile, credința. Proiectul intitulat Humans of New York, început în 2010 constă din fotografierea și realizarea unor interviuri cu oameni pe stradă. Secvențele capturate au fost distribuite pe blog, pe pagina de Facebook și pe Instagram, ulterior incluzându-le în 5 volume care au devenit bestseller, cel mai recent volum fiind ,,Humans’’ care prezintă destinele oamenilor obișnuiți din peste 20 de țări

Să explorăm 5 povești uimitoare din cadrul proiectului creat de Brandon Stanton, care au avut un impact major în comunitatea de peste 30 de milioane de urmăritori, care s-au consolidat spre acțiuni de solidaritate și de empatie, schimbând radical viețile indivizilor vizați.

Vidal Chastanet

13 ani

Brooklyn, New York

Image Credits: Humans of New York

— Cine te-a influențat cel mai mult în viața ta?
— Directorul meu, doamna Lopez.
— Cum te-a influențat ?
„— “Când facem prostii, ea nu ne pedepsește. Ne cheamă în biroul ei și ne explică cum s-a construit societatea în jurul nostru. Și ne spune că de fiecare dată când cineva abandonează școală, se construiește o nouă celulă în închisoare. Și o dată a făcut ca fiecare elev să se ridice în picioare, unul câte unul, și ne-a spus fiecăruia dintre noi că suntem importanți.

Humans of New York, Brandon Stanton

Autorul fotografiei a decis să se întâlnească cu directoarea de la Mott Hall Bridges Academy, doamna Nadia Lopez, având scopul de a înțelege necesitățile unei școli dintr-o zonă a orașului care înregistrează un număr ridicat de crime. În urma unor discuții despre oportunitățile limitate ale tinerilor ce trăiesc într-un nivel de trai precar, ei au decis să lanseze o campanie de strângere de fonduri pentru excursii la Harvard cu scopul de a încuraja tinerii să aspire la visuri mărețe. Donațiile au fost în sumă de 1,6 milioane de dolari, fiind suficiente și pentru un fond de burse pentru următorii ani, Vidal – primul beneficiar. Eforturile au fost apreciate de președintele Barack Obama, invitându-i personal la Casa Albă.

.

Syeda Ghulam Fatima

47 de ani

Pakistan

Image Credits: Humans of New York

Mă îndreptam spre instanță pentru a participa la o audiere împotriva unui proprietar de cuptor de cărămizi când, brusc, am fost înconjurați de un grup de bărbați. Toată lumea a fugit cu excepția fratelui meu și a mea. Acești bărbați mi-au spus că mai bine renunț la caz. Le-am spus că nu o voi face. Apoi m-au doborât la pământ și m-au împușcat în genunchi. După aceea, au făcut același lucru fratelului meu. Credeam că suntem morți. Am fost transportați la spitalul public, dar ni s-a refuzat tratamentul. Politicienii din partidul local de guvernare le interziseseră medicilor să ne trateze. Atacatorii nu au fost niciodată judecați. Am fost nevoită să-mi vând casa pentru a-mi permite tratamentul la un spital privat. Dar muncitorii din fabricile de cărămizi s-au adunat pentru a încerca să mă ajute să plătesc tratamentul. În ciuda sărăciei lor, au donat sume mici de bani (5 până la 10 rupii odată) și s-au înscris să doneze sânge.

Humans of New York, Brandon Stanton

Syedei Ghulam Fatima este o activistă pentru drepturile muncitorilor, în special pentru cei care lucrează forțat la fabricile de cărămizi. Oamenii sunt obligați să lucreze în schimbul unei datorii, care crește și devine imposibil de rambursat. În Pakistan, aproximativ 20.000 de cuptoare de cărămidă ascund condiții de sclavie, tortură și abuz pentru 4,5 milioane de oameni, inclusiv copii. Fatima afirmă că profiturile proprietarilor de fabrici de cărămizi au corupt sistemul legislativ, înregistrând venituri ilegale și având la dispoziție poliția și alte instituții de stat. ,,Am fost atacată și amenințată de atâtea ori, încât nu mă mai tem de moarte.” Activista a impresionat atât de multe persoane pentru lupta împotriva sclaviei încât s-a lansat o strângere de fonduri pentru organizația pe care o conduce – Bonded Labour Liberation Front, înființând centre locale astfel încât fiecare muncitor să aibă acces la susținere și asistență legală pentru protejarea drepturilor sale, reușind să se adune peste 2 milioane de dolari în doar patru zile. Pe lângă faptul că nivelul de conștientizare cu privire la sclavie a crescut la nivel internațional, în septembrie 2015, Fatima a primit Premiul Clinton Global Citizen și a fost una dintre cei patru finaliști nominalizați pentru Premiul Aurora pentru Trezirea Umanității.

Stephanie Johnson

76 de ani

New York City

Image Credits: Humans of New York

Tanqueray, Tanqueray, Tanqueray. Când a fost făcută această fotografie, zece mii de bărbați din New York City știau acel nume. Semnătura mea însemna ceva pentru ei”

Humans of New York, Brandon Stanton

Stephanie Johnson – dansatoare de burlesque între anii ’60 – ’70, s-a remarcat în comunitatea HONY ( Humans of New York ) prin sinceritatea de care a dat dovadă la multiplele interviuri pe care le-a  avut cu Brandon Stanton. Povestind despre mafie, cluburi, politicieni dar și unele obstacole pe care le-a întâlnit în cariera ei, Tanqueray devine o figură emblematică pentru urmăritorii paginii HONY. Peste un an de la apariția ei în mediul online, autorul american realizează o strângere de fonduri de peste 2,5 milioane de dolari într-o săptămână pentru doamna Johnson pentru acoperirea cheltuielilor medicale. În 2022 doamna Johnson în colaborare cu Stanton a lansat un memoriu intitulat ,,Tranqueray”, incluzând detalii despre copilăria dificilă, abuzul din partea mamei, precum și întâlnirile cu anumite celebrități.

Dr. Rafaai Hamo

53 de ani

Siria

Image Credits: Humans of New York

Supravegheam un proiect în afara orașului când o rachetă mi-a lovit casa. Nu era nimeni în jur să ajute, așa că fiul meu a trebuit să care din casă bucățile din cadavrul mamei și ale surorii sale. Avea paisprezece ani atunci. Era atât de inteligent. Era cel mai bun din clasa lui. Nu mai este la fel. Imediat după ce s-a întâmplat, scria ‘mama’ în caietul lui de note din ce în ce mai mult. Plângea toată noaptea. Au trecut doi ani, dar suferă în continuare foarte mult. Este foarte greu pentru el să se concentreze, obosește foarte ușor. Fiica mea era și ea în casă. Are încă schijele în gât. Am supraviețuit, dar suntem morți psihologic. Totul s-a încheiat pentru noi în acea zi.

Humans of New York, Brandon Stanton

Povestea lui Rafaai Hamo despre războiul din Siria și integrarea dificilă în Turcia a impresionat personalități notorii care urmăreau activitatatea paginii Humans of New York, inclusiv pe actorul Edward Lorton care a inițiat strângerea de fonduri în sumă de 466.696 de dolari cu scopul de facilitare a tranziției din Turcia în Statele Unite ale Americii și acoperirea cheltuielilor medicale pentru tratamentul cancerului. Hamo – inginer și profesor extrem de talentat, a fost invitat să participe în calitate de oaspete al lui Michelle Obama la ultimul Discurs al Stării Uniunii susținut de Barack Obama în 2016, Președintele încurajându-l pe cercetător să se stabilească cu traiul în SUA, din moment ce acesta a menționat faptul că își dorește să facă o diferență în lume, lucrând la unele invenții pe care vrea să le patenteze odată ce ajunge în America. Stabilit de un an în Troy, Michigan într-un interviu afirmă că lucrează la câteva cercetări, care se referă la anticiparea cutremurelor și la niște schițe pentru un avion care poate zbura timp de 48 de ore fără combustibil.

Pakistan

Wakas Ali și Sidra Qasim

Eram doar doi copii dintr-un mic oraș din Pakistan, care au scăpat de familiile lor conservatoare. Cei care au visat ceva împreună. Și au continuat să meargă înainte. Visul se schimba mereu, dar noi am continuat să mergem. Și uite-ne acum, unde suntem și cine am devenit.

Humans of New York, Brandon Stanton

Sidra și Waqas și-au spus o parte din povestea lor în cadrul a 11 postări prin care au dat dovadă de reziliență, multă putere și aspirații spre un viitor prosper, în profida faptului că circumstanțele în care se aflau erau neprielnice. Adaptarea la un mediu de viață nou dar și provocările din antreprenoriat ce au apărut în urma lansării companiei ,,Social Media Art” pentru a ajuta afacerile să-și creeze o audiență în mediul online. Eșecul acestei companii a contribuit la tranziția spre confecționarea de pantofi din piele, idee care neavând succes dar care a reprezentat un prim pas pentru îmbunătățire și pentru muncă asiduă, cercetare intensivă cu scopul de realizare a unei colecții de pantofi. “Le-am numit ‘Atoms’ pentru că am ajuns la nivel atomic în căutarea calității.”

Povestea lor a reprezentat un imbold pentru oameni, inspirându-i să-și urmeze visurile și să aibă încredere în forțele proprii. Comunitatea HONY a contribuit la realizarea celui mai mare record de vânzări într-o zi, depășind recordul anterior cu 500%, suma totală a vânzărilor de încălțăminte pe durata întregului parcurs al companiei înregistrând o creștere de peste 30%.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center

New York City

Acestea sunt mărgelele mele de curaj. Primești o mărgea galbenă pentru o noapte petrecută la spital. Mărgeaua albă este pentru ședințele de chimioterapie. Mărgeaua neagră este atunci când ești înțepat. Și am două mărgele speciale în formă de inimă pentru că inima mea s-a oprit de două ori.

Humans of New York, Brandon Stanton

Seria de fotografii realizate de Brandon Stanton la Memorial Sloan Kettering Cancer Center au contribuit la ilustrarea experiențelor dificile din cadrul comunității de pediatrie – oncologie. Distribuind poveștile asistentelor și a medicilor chirurgi, provocările și fricile acestora, responsabilitatea de care dau dovadă, dar și curajul pe care îl au în încercarea de a salva viețile copiiilor, precum și determinarea pe care o au copiii afectați de tumori rare și familiile acestora, au reprezentat un imbold semnificativ în comunitatea HONY, mobilizându-se pentru generarea unui sprijin comunității respective. Nina Pickett, Administratorul Departamentului de Pediatrie de la Memorial Sloan Kettering, explică că banii din buget sunt îndreptați în mare parte către cercetarea asupra cancerelor precum plămânul, sânul și colonul, în timp ce cancerul pediatric primește doar aproximativ patru procente din fonduri. Administrația centrului a beneficiat de donații care au depășit suma de 3,8 milioane de dolari în doar 3 săptămâni de la postările de pe HONY, o treime din suma strânsă va merge către serviciile de suport pentru familii ale spitalului; restul va finanța cercetarea în domeniul cancerului pediatric”, a declarat Pickett.

Cristy and Sebastian

Roswell, Georgia


“Nu mai pot lupta,” i-am spus lui Sebastian. “Sunt prea obosită.” Și atunci a început să plângă. A fost prima dată când a plâns în tot acest coșmar. Până în acel moment, el fusese cel plin de atâta credință. Eu însumi nu sunt o persoană credincioasă, dar în fiecare seară le ducea pe fetele noastre în camera din spate să se roage. Se rugaseră cu atâta ardoare să vină în America. Și să începem o viață nouă. Dar acum eram aici, și nimic nu funcționa. Cele cinci fiice ale noastre dormeau pe două saltele de aer. Și mai aveam doar 200 de dolari. Chiar și lui Sebastian părea să-i fi pierit speranța. Dar după câteva minute a încetat să plângă și s-a ridicat drept. ‘Asta nu este doar visul tău,’ a spus el. ‘Este și visul nostru. Trebuie să ne punem vâslele înapoi în apă și să vâslim.

Humans of New York, Brandon Stanton


Cristy Kisner și Sebastian Gracey sunt doi oameni cu o poveste care a fost împărtășită pe pagina Humans of New York, generând o schimbare pozitivă în viața lor. Totul a început când prima lor fiică a dezvoltat o boală autoimună care părea incurabilă. Disperarea pentru sănătatea fiicei și identificarea unei soluții a făcut-o pe Cristy să învețe să gătească de la 0, utilizând ingrediente organice, fără gluten. Așadar, Cristy devenise expertă în rețetele respective, iar fiica ei se simțea mai bine. În urma unui faliment al afacerii deținut de Sebastian, cuplul împreună cu cele 5 fete au emigrat din Peru în Georgia, deschizându-și o cafenea, dar care nu genera profit. Amintindu-și de acele vremuri dificile, Cristy a spus: “Viața noastră a fost redusă la nimic. Băncile ne-au luat casa. Ne-au luat mașinile, mobilierul și chiar paturile noastre. Ne-am mutat într-o unitate mică care aparținea mamei lui Sebastian și ne-am întins saltelele pe podea…” Brandon Stanton a organizat o strângere de fonduri pentru bucătăria familiei cu scopul de menținere a acesteia pentru a nu genera un faliment în timpul pandemiei. Mai mult decât atât, el a fost cel care a încurajat-o pe Cristy să publice o carte, lansată fiind în vara anului 2023, în care Stanton în prolog a descris cum s-a vindecat de boală autoimună datorită lui Cristy.


Deși este dificil să-ți expui viața întregii lumi, întotdeauna povestea ta poate să-i ajute pe alți oameni care se confruntă cu aceleași probleme ca și tine, dându-le speranță pentru a găsi lumina din propriul lor întuneric.