5 MODALITĂŢI PRIN CARE TELEFONUL ÎŢI POATE DĂUNA SĂNĂTĂŢII

În anul 2018 ne este aproape imposibil să ieşim din casă fără să avem la noi îndrăgitul gadget. Am ajuns la stadiul în care acesta este indispensabil vieţii cotidiene, deoarece ne facilitează foarte mult munca şi ne ajută să ne indeplinim sarcinile mult mai rapid. Pe langă toate acestea, telefonul are şi o mulţime de efecte negative asupra vieţii fiecăruia dintre noi.

Iată, deci, 5 modalităţi prin care această bucată de tehnologie ne poate dăuna vieţii.

1. Dăunează vederii

Prin faptul că utizăm telefonul multe ore în fiecare zi, acesta este nociv vederii. În primă instanţă, cei mai afectaţi de acest fapt sunt copii, deoarece aceştia nu s-au dezvoltat suficient, iar faptul că îşi petrec din ce în ce mai mult timp în faţa micilor ecrane nu poate să le facă decât rău.

2. Îţi afecteză auzul 

Deoarece ascultăm tot mai multă muzică la căşti într-un mod incorect, urechile noastre au mult de suferit. Aproape la fiecare telefon primeşti in cutie o pereche de căşti pe care să le foloseşti împreunpă cu gadgetul. De obicei, acestea nu sunt foarte bine optimizate, iar faptul că dai muzica la maxim când le foloseşti o să-ţi distrugă auzul în timp.

3. Provoacă insomnie

Ecranele telefoanelor mobile emană o lumină albastră ce interferează cu hormoni naturali precum melatonina, responsabilă cu generarea naturală a senzaţiei de somn. Majoritatea oamenilor, mai nou, petrec zeci de minute sau chiar ore uitându-se pe telefon înainte să se pună la somn, iar din cauza luminei emanate de ecran, creierul nu mai secretă melatonină, ceea ce duce la lipsa dorinţei de a dormi.

4. Se produc accidente

În urma unui studiu efectuat în Canada, s-a constatat că vorbitul la telefon în timp ce conduci este la fel de periculos ca în cazul în care consumi substanţe alcoolice. Din nefericire, există o mulţime de cazuri în care aceste gadgeturi au provocat accidente foarte grave. Oamenii sunt din ce în ce mai grăbiţi şi vor să facă cât mai multe activităţi în acelaşi timp, iar din cauză că mulţi şoferi folosesc telefonul fie pentru a face live pe Facebook, fie pentru a trimite mesaje cuiva, se produc zilnic o groază de accidente fatale.

5. Reduce interacţiunea între oameni

Cu ajutorul telefonului mobil şi al internetului, reuşim să comunicăm cu persoane de pe cealaltă parte a planetei. Acest aspect nu este întotdeauna la fel de roz, întrucât uităm să comunicăm cu persoanele în mod tradiţional şi ajungem să preferăm comunicarea online. Acest lucru duce la izolare şi la lipsa unei vieţi sociale.