5 lucruri pe care trebuie să le faci în Viena de Crăciun

De Crăciun, cea mai frumoasă destinație europeană este, fără îndoială, Viena. Niciun alt oraș nu poate recrea atmosfera festivă și căldura pe care le emană capitala Austriei, căci acolo aproape că îl poți zări pe Moș Crăciun venind cu sacul de cadouri. Iată 5 lucruri pe care nu trebuie să le ratezi când vizitezi orașul austriac de pe Dunăre în timpul sărbătorilor:

1. Admiră Târgurile de Crăciun

Târgul de Crăciun din Rathausplatz

Viena este cunoscută pentru târgurile inedite de Crăciun pe care le organizează an de an. În orice piață, oricât de mare sau de mică, vei găsi măcar un șir de căsuțe ca de turtă dulce cu produse locale de tot felul – ciocolată și dulciuri, obiecte decorative din ceară, lemn sau chiar săpun, jucării pentru toate vârstele, globuri de sticlă și cristal și multe alte decorațiuni perfecte pentru pomul de Crăciun. În inima orașului, în Rathausplatz, chiar lângă primărie, vei găsi cel mai mare și mai vesel târg, unde se adună comercianți deosebiți. Nu trebuie să pleci de acolo fără să bei vin fiert într-o căniță de colecție pe care, pentru câțiva euro, o poți lua acasă drept amintire.

2. Mergi la un concert de colinde în Ajun

Concert de colinde într-un amfiteatru

Ce poate transmite mai bine atmosfera Crăciunului decât o seară de colinde chiar în Ajun? În Viena ai de unde alege, căci fiecare catedrală, biserică și centru cultural organizează astfel de evenimente. Poți simți magia sărbătorilor ascultând colinde chiar în Catedrala Sfântului Ștefan, lăcașul de cult în stil gotic care a devenit un simbol al orașului. Dacă însă preferi o atmosferă mai intimă, vei găsi cu ușurință concerte în orice biserică micuță și vei putea visa cu ochii deschiși la serile de Crăciun petrecute în copilărie cu cei dragi.

3. Mănâncă un apfelstrudel tradițional

Apfelstrudel, servit în mod obișnuit cu înghețată de vanilie sau frișcă

Chiar dacă ești sau nu pofticios, un apfelstrudel merită încercat măcar o dată.  Devenit unul din felurile de mâncare naționale ale Austriei, ștrudelul tradițional cu mere poate fi savurat în orice restaurant după o masă copioasă, sau în orice cafenea împreună cu o ceașcă de cafea. Însă, pentru o masă cu o priveliște de neuitat, merită să-l comanzi în restaurantul rotitor din Donauturm, de unde poți admira întreaga capitală austriacă.

4. Plimbă-te pe străzile decorate cu lumini

Decorațiuni luminoase pe Kärntnerstraße

În decembrie, soarele apune atât de devreme încât simți că nu ai timp destul să vezi toate priveliștile orașului, însă străzile principale sunt cu adevărat de admirat pe întuneric, când instalațiile se aprind și luminează cerul. Începe-ți plimbarea din fața Operei Naționale și îndreaptă-te înspre Stephansplatz pe Kärntnerstraße, apoi continuă pe străzile Graben și Kohlmarkt până la Palatul Hofburg, fosta Curte Regală, transformată acum în muzeu. Deși vitrinele magazinelor s-ar putea să-ți distragă atenția, încearcă să privești în sus la minunatele decorații luminoase, diferite pentru fiecare stradă.

5. Vizitează Palatul Schönbrunn

Palatul Schönbrunn

Fosta reședință imperială de vară, aflată mai departe de centrul Vienei, este una dintre cele mai căutate destinații turistice, deseori trecută cu vederea însă în perioada Crăciunului. Grădinile care înconjoară palatul sunt demne de admirat iarna, când le acoperă zăpada, iar când frigul pare că mușcă, o vizită în camerele vechilor conducători ai imperiului este ideală. În plus, palatul deține o grădină zoologică impresionantă, care se întinde pe o suprafață de 17ha și care adună animale din toate colțurile lumii. Este un obiectiv de neratat, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Te-ai hotărât să vizitezi capitala Austriei? Momondo.ro îți oferă 4 nopți de cazare și mic dejun inclus în Viena cu doar 399€, ca să te poți bucura de sărbători în stilul tipic austriac.

Publicație: Elle România, www.elle.ro