De la general de brigadă la profesor universitar

În vârstă de 58 de ani, generalul de brigadă Ioan Manci a optat din adolescență pentru cariera militară, fiind absolvent al Liceului militar „Ştefan cel Mare”,  jud. Suceava, promoția 1979.

sursa: http://www.clujarm.ro

 Trece în rezervă după o carieră de ofițer de 35 de ani, începută în anul 1982 la Sibiu, unde, după absolvire, a îndeplinit funcția de comandant de pluton și companie elevi, încadrul Şcolii Militare de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu”. 

Sigur că nu a fost o decizie usoară dar cunoscând foști colegi de scoală generală,care erau deja în liceul militar, povestind cu ei, am optat pentru carieramiliatră. La nivelul anului 1975, liceul miliar era foarte bine apreciat și sigurcă mi-am dorit să urmez cursurile liceului militar.

După care în 1979 la finalizarea studiilor a continuat pregătirea în Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu”, astăzi “Academia de forțe terestre”, în 1982, obținând gradul de locotenent și prima funcție tot în aceeași  instituție de învățământ, comandant pluton elevi. A comandat plutonul, două promotii, a contribuit la formarea a două promoții de ofițeri, a comandat și compania de elevi după care a continuat studiile în “Academia de Înalte Studii Militare” pentru a putea fi promovat pe diferite trepte ale ierarhiei militare. Așadar, iata urmare a studiilor, a comandat toate structurile militare, plutonul, compania, batalionul, brigăzile: brigada 81, mecanizată de la Bistrita, și brigada 15,mecanizată de la Iasi, și Divizia 4 a Infanteriei “GEMINA”, fiind al  50-lea comandant al armatei  a IV-a de nord a cărei tradiție le poartă azi Divizia 4 Infanterie “GEMINA”.

În anul 2006, a fost numit la comanda Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt” de la Iași, iar în 2009 a preluat comanda Brigăzii 81 Mecanizată din Bistrița. Între anii 2010-2015 a îndeplinit funcția de locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie, după care a fost numit în funcția actuală, de comandant al diviziei.Absolvent al Colegiului naţional de apărare, este doctor în știinţe militare și deține o diplomă de master la Universitatea „Babeş Bolyai”, în specialitatea „Managementul relaţiilor internaţionale şi afacerilor comunitare”.

Devine mai apoi profesor la Universitatea „Babeş Bolyai”.

 Sigur că Universitatea „Babeş Bolyai”, având în vedere locul și rolul în cadrul institutiilor de învatamant superior din Romania și nu numai,m-a determinat ca in 2001 să optez pentru un master la Facultatea de Istorie şiFilosofie.Masterul se numea pe atunci  „Managementul relaţiilor internaţionaleşi afacerilor comunitare”. Iată că intrând în Facultatea de Istorie şi Filosofie, relationându-mă cu profesorii deaici, am păstrat o legătură frumoasă şi in 2010, când mi-am susținut teza de doctorat “Managementul resurselor umane ale apărării în context  european ”, directorul departamentului de atunci, profesorul Adrian Ivan, conducând departamentul  “Studii internaițonale și istorie contemporană”,având specializarea “Studii de securitate”, m-a rugat să mă implic înactivitatea didactică pe specializarea “Studii de securitate”, nivel licență în2010 până în 2011, ulterior și pe nivelul masterat, mă refer la programul demasterat “Managementul securitătii in societatea contemporană”.Sigur ca amdevenit, chiar incepand din 2012 titular al disciplinelor “Introducere instudii de securitate si steategice”, anul I licenta, semestrul 1, “Nato simanagementul securitatii internationale”, anul III, licenta, “Securitate Europeana si Transatlantica”, “Managementul securitatii din societatea contemporana “, semestrul 2, anul II. Ulterior, un alt curs care mi-a placutfoarte mult si imi place “Carisma si performanta liderului la comanda marilor unitati din fortele terestre”, parca imi creeaza un confort permanent acest curs cand reusesc sa …de fapt ma straduiesc sa…probabil si reusesc sa transmit din expertiza pe care am acumulat-o in tot ceea ce inseamana un lidership eficient si banuiesc ca e atractiv acest curs fiind optional de fiecare data a fost ales de un numar mare de student. Unalt curs “Globalizare si securitate internationala” tot la nivel masterat, undesigur m-am straduit ca dintre ceea ce am acumulat in viata de militar, peste 35de ani de activitate la comanda, sa transmit cunostinte, informatii si saincerc sa formez abilitatiile de analisti atat la nivel licenta cat si la nivelde masterat pentru studentii si masteranzii noastri.


A participat la misiuni riscante si le-a incheiat cu succes

 În anul 2009, am fost numit senior național reprezentativ și șef al echipei române în cadrul comitetului mixt romano-irakian de implementare a memorandumului de înțelegere dintre guvernul Romaniei și guvernul Republicii Irak. Misiunea s-a derulat în ultima perioadă a prezenței romanești în acest teatru de operații. Așadar, am avut o responsabilitate extrem de importantă, repatrierea tuturor forțelor, armamentului ,echipamentelor tehnice și al altor materiale care au fost folosite de trupele române în perioada 2006-2009. Pe partea militară, a fost prima operație de repatriere a forțelor dupa al Doilea Razboi Mondial. Operație care s-a desfașurat în condiții cât se poate de bune, fără niciun fel de problemă deosebită. Componenta cealaltă a misiunii a fost delicata oarecum, dar mi-a creat o satisfactie deosebita, reușind ca împreuna cu omologul meu generalul Galeb din partea Ministerului Apărarii al Irakului să ajungem la concluzia finală că într-adevar toate masurile prevazute în Memorandumul de Întelegere dintre cele două guverne au fost implementate. Așadar, pe 23 iulie 2009 m-am întors cu ultimii ofițeri, subofițeri, soldați si gradați, din teatrul de operație din Irak. Noi am încheiat misiunea armatei Romaniei, ceea ce a reprezentat și reprezinta pentru mine o mare satisfacție pe toate planurile.

                     Irakul -un subiect delicat

  Trebuie să continui subiectul …Irak …unde e firesc ca pericolul să fie prezent peste tot .Am plecat cu mari emoții, mi-am făcut mari griji, dar am avut un principiu care m-a călăuzit toată viața de comandant: să acționez în permanent sau cu o permanentă prudență dar în același timp și cu mult curaj.


Ceremonia de predare a comenzii Diviziei 4 Infanterie “Gemina”