Antreprenorul care s-a întors în România

Valentin s-a întors în România deoarece are încredere că își poate construi un viitor în antreprenoriat aici. Dorința lui este să lase o moștenire societății și să aibă un impact asupra generațiilor viitoare. El se află acum pe drumul unui vis împlinit în antreprenoriat și nu numai.

De la Cluj la Paris și înapoi acasă

Valentin Maior s-a născut la Roman, județul Neamț și a terminat facultatea la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în 2010. Apoi, a început o carieră în web development, migrând în timp spre zona de management și business development.

Cea mai dificilă decizie pe care a luat-o a fost să plece în 2014, peste noapte, la Paris. Nu știa bine limba franceză, nu cunoștea pe nimeni acolo, dar a simțit o chemare pe care a urmat-o fără ezitare. Când era student i-a spus mamei sale că dacă se va ivi vreodată ocazia de a primi un job în afara țării și de a pleca oricât de departe nu va sta nici măcar un minut pe gânduri. Această experiență a fost dificilă pentru Valentin, dar el consideră că a fost necesară și purificatoare.

Această plecare m-a dărâmat și m-a pus la pământ. M-am spart în bucăți. Acolo am dat față în față cu cele mai mari temeri ale mele și am fost nevoit să le înfrunt și să le înfrâng și asta mi-a permis să mă reconstruiesc.

Trei ani mai târziu, tot peste noapte, a decis să revină în România. Deși tocmai reușise să se acomodeze acolo, să evolueze foarte puternic în cariera sa și să ajungă într-o situație financiară excelentă, el a ales să facă acest pas. Lumea din jurul său a considerat că este o nebunie, dar Valentin își dorea să facă 100% antreprenoriat în țara sa și are încredere că și la noi se pot realiza lucruri mari, cu puțin efort. Și-a luat o pauză de jumătate de an pentru a se decide cum ar vrea să facă lucrurile în continuare și pentru a pune cap la cap un plan de bătaie, iar apoi s-a pus pe treabă. În prezent, el consideră întoarcerea în România drept una dintre cele mai bune decizii pe care le-a luat în viața sa.

Sursa fotografiei: Repatriot

Romanian IT este comunitatea globală a românilor din tech înființată la Paris de către un grup de specialiști din domeniu care aspiră să deschidă și alte centre în orașe ca: Londra, San Francisco, Berlin, București, Cluj-Napoca, Timișoara și Târgu Mureș. Principiile după care funcționează această comunitate sunt: open source, open exchange și open participation. Valentin Maior este unul dintre co-fondatorii Romanian IT, iar el și partenera sa în fondarea acestei comunități au primit Premiul Forbes 30 sub 30 în anul 2017. Cei doi au pornit această rețea globală cu scopul de a aduce mai aproape ceea ce înseamnă diaspora IT, de ecosistemul național de IT. 

Ce este Romanian IT?

Romanian IT este un proiect de suflet pentru mine. L-am fondat când eram în Paris eu și Oana Bouraoui, colega mea. Am ajuns acolo, nu cunoșteam pe nimeni și am zis să creăm o comunitate de IT-iști români. Nu știam cum să o facem și am încercat să căutăm modele în afară. Ne-am dat atunci seama că nu mai există astfel de comunități și că suntem primii.

Valentin nu este o persoană orientată spre detalii, dar este foarte priceput când vine vorba de partea de macroviziune și macrostrategie. El privește lucrurile în ansamblu și reușește să unească oamenii cu oportunitățile și invers. Când vine vorba de detalii, se poate baza întotdeauna pe oamenii cu care colaborează. Cu câțiva ani în urmă obișnuia să fie frustrat de faptul că nu reușea să exceleze și de cealaltă parte, dar a realizat că nu trebuie să fie cel mai bun în toate ca să reușeașcă tot ceea ce își propune.

Timpul liber și libertate

Valentin se trezește la 6 dimineața și își începe ziua cu o carte și o cafea. Activitatea fizică nu lipsește din programul său mereu pus la punct. De câte ori reușește să își ducă la bun sfârșit sarcinile, fie pe plan personal, fie pe cel profesional, se răsplătește prin a face un lucru care îi aduce bucurie. Aceste obiceiuri l-au ajutat să își atingă obiectivele și să se bucure de viața sa din plin. Regretul său cel mai mare este că nu s-a apucat mai devreme de citit.

Sursa fotografiei: Centrul Cultural Clujean

Mi-am dorit tot timpul să simt acel sentiment de libertate. Libertatea pentru mine valorează mai mult decât orice – libertatea de a face ceea ce îmi doresc, cum îmi doresc, când îmi doresc și am fost dispus să plătesc pentru asta, să îmi asum riscuri mari și să iau decizii pe care alții poate nu le-ar lua.

Valentin iubește cel mai mult să își petreacă timpul cu prietenii săi. Recent a realizat că nu foarte multă lume îl cunoaște cu adevărat. A purtat multe măști de-a lungul vieții, iar oamenii din jurul său îl privesc în moduri foarte diferite: unii l-ar descrie ca fiind extrem de organizat și sobru, alții l-ar descrie ca fiind plin de simțul umorului și petrecăreț. Cei care îl cunosc cu adevărat pot spune despre el că este un prieten bun, devotat și tot ceea ce vine în jurul acestor două lucruri. Familia și prietenii sunt două aspecte importante în viața sa și reușește întotdeauna să își facă timp pentru aceștia.

Sursa fotografiei: Accesa

În primul rând IT-ist, în al doilea rând coach

În perioada în care a fost plecat din țară și-a descoperit abilitățile de leader și coach și a făcut primul pas în antreprenoriat. Tot în Paris, a participat la numeroase conferințe de specialitate, training-uri, a reușit să devină consultant și să se propulseze în carieră. În prezent este unul dintre membrii echipei internaționale John C. Maxwell.

Un lucru foarte important pentru Valentin este să se mențină cât se poate de organizat. El folosește o mulțime de tehnici și unelte, dar în special sistemele sale proprii pe care le predă și în training-uri. POOD (progres prin obiective, obiceiuri și disciplină) este sistemul său principal. El încearcă mereu să se asigure că se menține la un nivel energetic ridicat având o alimentație sănătoase și practicând sporturile care îi fac plăcere. Nu reușește întotdeauna să realizeze absolut tot ceea ce își propune, dar își organizează agenda și își analizează la finalul fiecărei zi activitatea sa: ce a făcut, ce a învățat, ce poate să facă mai bine și ce alege să facă în continuare. Pentru el succes means progress (succesul înseamnă progres) și îl obține prin disciplină, obiective și obiceiuri – practici zilnice.

Valentin aspiră să fie cu un pas mai aprope de cea mai bună versiune a sa în fiecare zi. Din punctul său de vedere, acest obiectiv este un proiect în sine: să cauți în tine, să vezi cine ești și să încerci să devi cea mai bună versiune a ta. Acest proiect nu va avea niciodată capăt de linie deoarece mereu va exista un lucru ce poate fi făcut și mai bine, dar pentru el progresul este un meci pe care trebuie să îl câștigăm în fiecare zi.

Nu vreau să devin altcineva, mi-am dorit mult timp asta, am căutat exemple și modele în alții, dar mi-am dat seama că cel mai bun exemplu sunt eu și în această direcție mă voi duce mai departe.

Infografic realizat cu Piktochart

Sfârșitul drumului, dar nu și finalul călătoriei

Multe lucruri îl definesc pe Valentin: cariera sa, realizările sale, articolele scrise de el, blogul său, dar lucrurile pe care nu le cunoaștem despre el sunt cele care l-au clădit în persoana care este astăzi. Lucrul în care Valentin crede cu tărie este că:

O formă de a evolua este de a ajuta oamenii din jurul tău.