Sirmione este o comună din provincia Brescia, din nordul Italiei, un loc fermecător pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viaţă. Vei fi surprins de cât de multe are de oferit, fiind o staţiune litorală şi termală, dar şi un muzeu în aer liber.

Dacă plănuieşti să vizitezi nordul Italiei, nu uita să treci pe acolo. Mai jos găseşti câteva sugestii şi idei, bazate pe experienţa mea personală.

Sirmione

TRANSPORT

Un mod convenabil de a călători spre Sirmione este trenul. Trenul cel mai scump şi rapid costă aproximativ 20-30 euro, pe când trenul regional costă 10 euro (de la Milano, Verona sau alte oraşe nordice). Staţia finală, la care trebuie să ajungi se numeşte “Desenzano del Garda Sirmione”.

De asemenea, poţi folosi şi autobusul, dar va trebui să îl schimbi la diferite staţii, depinzând de zona în care călătoreşti. Recomand cu drag să întrebi localnicii şi vânzătorii de la chioşcuri, dacă întâmpini dificultăţi.

MÂNCARE

Nu poţi să pleci din Sirmione fără să guşti îngheţata lor delicioasă, una dintre cele mai mari îngheţate din lume, după cele din Roma. Recomand “Gelateria Artigianale Di Leo Peschiera E Famiglia”, unde vei găsi sute de gusturi şi arome, variate tipuri de ciocolată, caramel şi fructe.

Gelateria Artigianale Di Leo Peschiera E Famiglia

Dacă doreşti o gustare sărată, trebuie să ştii că cele mai bune restaurante din oraş sunt:

  • “La Speranzina Restaurant & Relais”
  • “Ristorante La Dolce Vita”
  • “Il Vicolo”

Comandă o pizza italienească la terasă şi bucură-te de priveliştea încântătoare spre Lacul Garda…

DE FĂCUT

Sirmione este locul perfect pentru relaxare, deci cea mai plăcută modalitate de a-ţi petrece ziua acolo ar fi plimbându-te la răsărit în jurul lacului turcoaz, admirând lebedele şi răţuştele drăguţe. Lasă-te pierdut de eleganţa clădirilor şi străzile pline de copaci înfloriţi, petrece după-amiaza la umbra palmierilor de pe faleză, iar seara fă o plimbare prin răcorosul “Parco Maria Callas”, unde vei găsi apă gratis la tot pasul.

Sirmione, 2021

Obiectivul turistic cel mai căutat din Sirmione se numeşte Castello di Sirmione, situat la intrarea în peninsulă, fiind înconjurat de un zid mare din piatră. În 2019 castelul a fost a 22-a cea mai vizitată atracţie din Italia, numărând peste 308 459 vizitatori. Castelul este deschis pentru vizitatori între 9:00-19:15, de marţi până duminică.

STAŢIUNE LITORALĂ ŞI TERMALĂ

Lacul Garda din Sirmione este cel mai mare lac de apă dulce din Italia, o staţiune foarte populară pentru familii şi oameni din întreaga lume. Pe malul lacului există plajă cu nisip, iar apa din lac se încălzeşte până la 27 de grade pe timpul verii. Poţi să introduci în programul tău o excursie cu barca/hidrobicicleta pe lac, sau o vizită la băile termale Catullo – cel mai popular complex termal. De asmenea, vei fi surprins de zonele termale cu apă bogată în sulf, pe care le vei găsi de-a lungul malului, în aer liber.

Sirmione, Lacul Garda