11 piese care au marcat istoria

De-a lungul anilor, muzica a avut un impact semnificativ asupra evenimentelor din întreaga lume, oferind un imbold în realizarea multor schimbări pozitive. Aici veți regăsi 11 melodii care au marcat mișcări revoluționare, care au condamnat nedreptăți și care au adus speranță pentru un viitor mai bun.

Public Enemy – “Fight the Power” (1989)

Fight the Power este cea mai cunoscută piesă a trupei Public Enemy. Această abordare militantă a fost concepută pentru a împuternici comunitatea neagră și a crea unele controverse, abordare care i-a ajutat să vândă albume. Mesajul piesei este legat de faptul că o mulțime de oameni sunt tratați cu nedreptate din cauza etniei sau rasei lor, nu doar afro-americanii. Fight the Power a avut ca scop determinarea oamenilor de a participa în politică.

Sex Pistols – “God Save The Queen” (1977)

Această piesă face referire la răzvrătirea împotriva politicii britanice, scrisă atunci când mulți tineri s-au simțit excluși. Malcolm McLaren, promoter-ul și managerul trupei a lansat melodia pentru a coincide cu Jubileul de Argint al Reginei, o sărbătoare care a comemorat cel de-al 25-lea an pe tron. Cântecul a devenit un imn pentru mișcarea punk din Anglia, exprimând furia pe care tinerii au simțit-o față de instituție.

Jean Sibelius – “Finlandia” (1899-1900)

În 1899, Finlanda se afla sub conducere rusă. Dar după decenii de relații cordiale dintre cele două națiuni, autoritățile țariste au început să încerce să limiteze identitatea națională finlandeză. Pentru a-și afirma libertatea de exprimare, finlandezii au organizat o seară de Press Celebrations, pentru care compozitorul Johan Julius Christian Sibelius și-a scris poemul simfonic pentru a însoți un tablou care ilustra un eveniment istoric finlandez. Compoziția a fost adoptată ca imn al luptei naționale finlandeze și a fost interpretată la concerte sub un nume fals pentru a evita cenzura. Fluieratul ei în public a devenit un gest de revoltă. Optsprezece ani mai târziu, eșecul rusificării a devenit oficial, deoarece Finlanda și-a declarat independența față de Rusia.

U2 – “Sunday Bloody Sunday” (1983)

Sunday Bloody Sunday este unul dintre cele mai evidente cântece politice ale lui U2, versurile piesei descriu groaza simțită de un observator al problemelor din Irlanda de Nord, concentrându-se în special pe incidentul de duminică din Derry (30 ianuarie 1972), în care parașutiștii britanici au ucis 13 cetățeni irlandezi la protestul drepturilor civile. Cu toate acestea, versurile sunt o condamnare nepartizană a vărsării de sânge istorice din Irlanda. Bono afirmă că melodia este mai mult despre luptele interpersonale decât despre evenimentele reale.

Macklemore & Ryan Lewis feat. Mary Lambert – “Same Love” (2012)

Piesa vorbește despre dragoste, homosexualitate și aceptare fiind înregistrată în timpul Referendumului 74 de la Washington, în urma căruia a fost legalizată casătoria dintre persoanele de același sex. Macklemore a afirmat într-un interviu că a scris această piesă deoarece era deranjat de homofobia și misoginismul din hip-hop.

John Lennon – “Imagine” (1971)

Imagine este cel mai bine vândut single scris de John Lennon în cariera sa solo. El a afirmat că piesa este anti-religioasă, anti-naționalistă, anti-convențională, anti-capitalistă … dar pentru că este acoperită cu zahăr, este acceptată. Versurile au exprimat dorința lui Lennon de pace și armonie mondială. Mesajul cântecului a rezonat foarte mult cu oamenii și a avut o mai mare importanță după asasinarea lui Lennon în 1980. La puțin timp înainte de moartea sa acesta a recunoscut că multe dintre versurile melodiei au aparținut soției sale, Yoko Ono, iar în 2017 a primit drepturi de coautor.

Billie Holiday – “Strange Fruit” (1939)

Strange Fruit de Billie Holiday este un cântec de protest cu relevanță durabilă. Versurile fac referire la brutalitatea și rasismul din sudul Americii. Piesa a devenit un simbol al rasismului, cruzimii, durerii și suferinței multor oameni. Această versiune a devenit cântecul revistei Time din 1999. După mai mult de 70 de ani de la lansare, rapper-ul Kanye West a înglobat piesa în ultimul său album, Yeezus.

The Beatles – “I Wanna Hold Your Hand” (1964)

Acest cântec a început revoluția muzicală glorioasă din anii 1960 și a permis trupei The Beatles să își câștige popularitatea pe cealaltă parte a Atlanticului, transformând trupa din necunoscuți în cea mai mare senzație pe care rock’n’roll-ul o văzuse vreodată. Până în acest moment, Beatlemania a rămas un fenomen. Trupa a apărut la Ed Sullivan Show, avand 70 de milioane de telespectatori în februarie 1964 – cei mai mulți în istoria televiziunii din acea perioadă.

Edwin Starr – “War” (1970)

Piesa este scrisă de Norman Whitfield și Barrett Strong și reprezintă un protest deschis împotriva războiul din Vietnam. Cântecul transmite, de asemenea, nevoia de armonie în viața noastră de zi cu zi, fiind primul din Motown care a făcut o declarație politică cu versurile War. What is it good for? Absolutely nothing!

Band Aid – “Do They Know It’s Christmas?” (1984)

Acest single caritabil de Crăciun a fost organizat de Bob Geldof, fostul solist al trupei The Boomtown Rats, cu scopul a strânge bani pentru a ajuta copiii înfometași din Etiopia. Corul din piesa originală a fost compus din artiști precum David Bowie, Paul McCartney și Bono.

Sam Cooke – “A Change Is Gonna Come” (1964)

Cooke a scris acest cântec de protest pentru a susține Mișcarea Drepturilor Civile din Statele Unite. Când acesta a auzit melodia Blowin’ in the Wind a lui Bob Dylan, a devenit hotărât să scrie ceva similar. Unele dintre versuri au fost inspirate de un incident în care Cooke și prietenii săi au fost arestați pentru tulburarea păcii după ce li s-a refuzat cazarea la un motel din Louisiana. Versurile, I go to the movie and I go downtown and somebody keeps telling me don’t hang around, vorbesc cu îndrăzneală despre segregare. Această piesă a fost lansată ca un single câteva luni după ce Cooke a murit.

Music can change the world
because it can change people

(Bono)

Dacă dorești să descoperi muzică nouă sau să asculți albume înainte de a fi lansate în Apple Music, Spotify și alte site-uri de muzică descarcă aplicația de mobil Soundcloud:

Culture Trip