10 motive să te apuci de seriale asiatice

În ultimul an, serialele asiatice au prins teren în rândul populației occidentale. Serii precum Squid Game sau My Name au propulsat industria într-un punct în care multă lume se întreabă „Ce este așa special la serialele coreene?

Ei bine, în acest articol vă vom arăta de ce serialele asiatice, nu doar cele coreene, sunt un must-have în watchlist și de ce au devenit atât de populare și continuă să bată record după record.

1. Serii scurte și OST-uri memorabile

E bine cunoscut că serialele asiatice au un număr redus de episoade. De cele mai multe ori, un serial nu are un al doilea sezon, iar numărul de episoade oscilează între opt și douăzeci. Serialele coreene și cele thailandeze sunt cunoscute pentru această medie, fiecare episod având o durată, în medie, de aproximativ o oră.

Trebuie amintite fără ezitare soundtrack-urile, pentru că fiecare serial are așa ceva. Unele dintre ele au căpătat o foarte mare popularitate, ceea ce a și propulsat unele seriale în topul celor mai bune ecranizări ale tuturor timpurilor. Printre ele se număra și serialul Goblin, cu primul său soundtrack, cântat de Chanyeol (EXO) și Punch, cu peste 400 de milioane de vizualizări pe canalul oficial de Youtube.

2. Ploturi diversificate de la serial la serial

În majoritatea serialelor asiatice exista o serie de ploturi folosite de zeci de ani, care nu se învechesc și care fac acțiunea memorabilă.

În ultimii ani au fost abordate alte ploturi, unele chiar unice, neputând fii egalate. De exemplu, It’s Ok to Not Be Ok, un serial care a prins popularitate destul de repede, vorbește despre problemele psihice cu care oamenii se pot confrunta și despre cum pot să se vindece și să își trăiască viețile normal. Sau Youth of May, care este un serial inspirat din fapte reale, vorbește despre povestea de dragoste a doi tineri prinși în anul 1980 în Gwangju, locul și anul unde a început Răscoala din Gwangju, mișcarea pro democrație care a făcut peste 2000 de victime într-o săptămână.

3. Good Ol` Rom-Com

Am lasat cel mai cunoscut gen pentru acest punct. Serialele de tipul rom-com au făcut furori în perioada 2016-2019, fiind cele mai vizionate de acest gen. Mai ales serialele cu personajele din tipologia „rich boy poor woman”. Conexiunea personajelor principale, cât și acțiunile și relațiile cu celelalte caractere fac aceste serii să fie cele mai bune din branșă. Aici găsim nu doar seriale coreene, ci și seriale chinezești și thailandeze, precum Meteor Garden, Sweet Combat și Tra Barb See Compoo, dar serialele sud-coreene rămân consacrate pentru modul funny în care protagoniștii controlează situațiile în care sunt puși.

În următorul material vă vom prezenta o secvență din serialul What’s Wrong With Secretary Kim, unul dinte cele mai populare seriale romance.

4. Emoțiile și clipele memorabile sunt intense

Am vorbit până acum de personaje, dar am uitat să vorbim despre acțiune și emoții. La fel ca la serialele americane, există mai multe genuri. Cele mai populare sunt serialele de tipul romance și school drama, care sunt îmbinate de cele mai multe ori cu alte genuri, precum thriller sau action. Combinațiile care au avut cel mai mult succes sunt cele romance-drama, comedy-romance și fantasy-comedy.

Un lucru este cert, indiferent de țara din care face parte sau de gen, 99% din ele vor avea o scenă lungă, de câteva minute, în care protagoniștii își vor destăinui sentimentele unul față de celălalt. Asta cel mai probabil pe la episodul 10 (că de ce să grăbim acțiunea), dar așteptarea va merita.

5. Fashion Style

Nu contează dacă sunt principale sau secundare, toate personajele vor avea un stil vestimentar foarte emblematic. Multe seriale s-au ales cu magazine online care au început să vândă articole de îmbrăcăminte identice și accesibile la preț purtate, în special, de personajele principale. Unele dintre ele au început să vândă până și bijuterii sau jucării de plus care apar în seriale. Un exemplu bun ar fi serialul Hwayugi și jucăria O Gong, care s-a vândut rapid pe platformele de online shopping.

6. LGBT+ Community

În ultimii ani, serialele asiatice au început să adopte și tipologia personajelor care fac parte din comunitatea LGBT+, ceea ce demonstrează că există diversitate în aceste producții. Serialele thailandeze sunt cel mai bun exemplu pentru această categorie, dominând detașat piața serialelor de tipul BL (Boy Love), dar nici serialele taiwaneze nu se lasă mai prejos. Anul acesta a fost luat cu asalt de serialul KinnPorsche, care conține atât romance, cât și acțiune și multă dramă, așa cum se întâmplă în majoritatea serialelor thai de succes.

7. Plot-twist

Probabil că nu există vreun serial care să nu aibă în componența sa vreun plot twist foarte neașteptat. De exemplu, personajele principale pot să trăiască într-o realitate invidiată de toată, ca apoi să fie distrusă din cauza unei crime neașteptate, care are foarte mulți suspecți, fiecare dintre ei având un motiv întemeiat să ucidă. Drama Penthouse este cea în care două femei se unesc pentru a afla cine a ucis o fată nevinovată, dar cu fiecare amănunt aflat se schimbă neașteptat poziția personajelor.

8. Fandom-uri internaționale

Așa cum unele seriale americane, precum TVD sau PLL au fandom-uri în care oamenii se ceartă în legătură cu cuplurile și personajele care ar trebui să dispară, același lucru se întâmplă și în lumea serialelor asiatice. Există seriale care au câștigat o popularitate imensă. Grupurile care odinioară erau pline de fani înfocați s-au mutat pe Tiktok și Youtube, unde postează videoclipuri de tipul FMV (fan made video). Unele dintre ele câștigă milioane de vizionări, atrăgând astfel mai mulți oameni cu proiectele complexe și organizate, devenind și ei, la rândul lor, fani ai aceluiași serial. Putem vorbi aici despre un fanmade tăcut, care este activat odată ce se mai naște câte un FMV cu personajele principale.

9. Influența idolilor în cultura serialelor asiatice

De la seriale am trecut la muzică. Idolii pe care sute de milioane de oameni îi apreciază s-au mutat pe micile ecrane, fie singuri, fie cu trupa. Deși nu sunt destul de cunoscute trupele chinezești, unii actori s-au mutat de pe scenă pe platoul de filmare. Unele dintre serialele de acest tip sunt The Untamed sau The Mystic Nine, unde joacă Yang Yibo (Uniq), respectiv Lay (EXO).

Mai mult de atât, idolii nu s-au deranjat să arate că sunt, la rândul lor, fani ai serialelor asiatice. Membrii celebrei trupe kpop BTS și-au arătat pasiunea pentru producțiile indiene pe care o au. Într-un live pe platforma Vlive, artistul Jimin a recunoscut că este un fan al producției de Bollywood 3 Idiots, ceea ce i-a făcut pe indieni să îi mulțumească pentru acest lucru.

10. Actori internaționali

Oricine poate juca într-un serial asiatic, fie că este sau nu din Asia. Deși aceste personaje nu sunt foarte des întâlnite, ele joacă de multe ori un rol important în acțiune. Revenim la Squid Game, unde personajul Ali i-a lăsat pe oamenii din toată lumea cu sufletul la gură și au empatizat cu situația pe care o avea.

Sperăm că v-am convins că serialele asiatice nu sunt doar un trend care va trece de pe o zi pe alta. Deși au stat mult timp în umbră, acestea au demonstrat că sunt capabile să atragă milioane de oameni și să creeze povești și scene memorabile, fără să țină cont de genul abordat sau de durată.