Felicitări! Ai terminat clasa a 12-a, ai luat o notă bună la bac și ai decis să mergi mai departe la UBB. După aceea realizezi că va trebui să pleci de acasă și să-ți găsești un loc în care să stai. Dacă ai optat pentru cămin s-ar putea să nu știi ce lucruri să aduci cu tine: câte haine, câtă mâncare etc. Aici este o listă cu 10 lucruri ce trebuie să le ai cu tine (pentru a nu îngreuna transportul unele se pot achiziționa pe parcurs):
1. Cearșafuri
La cămine nu se pun la dispoziție cearșafuri și perne de către administrația căminului, trebuie să le aduci de acasă. Recomand să ai cel puțin 2 cearșafuri, deoarece le vei spăla și cât se spală unul va trebui să ai altul pus pe pat. Nu e nevoie să aduci altă saltea, acelea sunt asigurate de cămin.
2. Câteva vase, nu multe
Majoritatea căminelor studențești au oficiu comun (adică este o singură bucătărie pe fiecare etaj) și nu ar fi convenabil să ai multe vase pe care va trebui să le speli acolo, poate nici nu ai loc de ele în cameră, mai ales dacă împarți camera cu alte 4 persoane. Recomand următoarele: o cană, un pahar, una/două farfurii, o oală mică, o tigaie, o lingură, o furculiță, un cuțit, o linguriță (recomand o linguriță lungă ca să ajungă pe fundul borcanului). Ideal ar fi ca vasele să încapă unul în altul pentru a economisi spațiu.
3. Aparate de încălzit
Poți folosi o oală pentru a încălzi pe aragaz aproape orice fel de mâncare, dar un fierbător, un sandwich maker ar putea fi de folos. Pentru aragaz recomand să ai o brichetă cu țeavă lungă. De asemenea, poți să aduci și un cuptor cu microunde, dar fii atent cum le folosești deoarece acestea consumă mult curent, iar administrația căminului ar putea să-ți interzică să le folosești.
4. Nu prea multe haine
La cămine spațiul este destul de limitat. Ai acces la un singur dulap, un raft și spațiul de sub pat, dacă ai patul de jos. Nu recomand să-ți aduci toate hainele de acasă, mai bine ar fi să aduci hainele pe care chiar le vei folosi pe un anumit sezon, adică să nu aduci hainele de vară când e iarnă, pentru încălțăminte, la fel.
5. Lucruri pentru baie
În majoritatea căminelor, băile sunt la comun și nu au ușă, ci o perdea. Recomand, pe lângă obiectele de baie uzuale, o gentuță impermeabilă și cârlige cu ventuză pentru a-ți agăța prosopul și gentuța.
6. O tăbliță din lemn sau alt material
Dacă împarți camera cu alte 4 persoane s-ar putea să nu ai loc la masă pentru a-ți face temele. Pentru laptop este folositoare o tăbliță din lemn sau alt material, sau orice alt fel de suport pentru a putea ține laptopul în pat, în poală, astfel încât să nu încurci ventilația laptopului și nici să nu îți arzi picioarele.
7. Un prelungitor
Unele cămine nu oferă multe prize în camere, de aceea e bine să ai un prelungitor lung cât să ajungă până la pat. Din nou, atenție cu consumul electricității.
8. Produse de curățenie
Acestea se pot cumpăra la comun cu colegii de cameră, din orice magazin alimentar, deci nu trebuie să le aduci de acasă. Ceea ce ar trebui să ai încă de la început ar fi: șervețele uscate/umede, rolă de scame și cârpe.
9. Un filtru de apă
Apa de la robinet nu e foarte bună de băut, de aceea e recomandat să ai un filtru de apă ca să nu trebuiască să cumperi câte un bidon de 5 litri odată la 3 zile.
10. Medicamente
Dacă suferi de o boală probabil nu trebuie să ți se spună să ai medicamente la tine. Însă, dacă ești o persoană care nu se îmbolnăvește des s-ar putea să nu consideri acest lucru. Trebuie să ai câteva medicamente despre care știi că te ajută când ești puțin răcit, răgușit sau îți curge nasul și să le iei înainte să se agraveze.
Pentru sfaturi adiționale, în special pentru fete, puteți viziona videoclipul următor: