Top 10 forțe speciale de poliție din lume

Acestea sunt forțele de top care mențin legea și ordinea când poliția nu mai poate.

Suntem obișnuiți să vedem mașini de poliție cu sirenele pornite circulând în sus și în jos către diferite urgențe. De la contravenții la crime și jafuri, poliția este de obicei instituția care menține legea și ordinea într-o țară. Însă când situația devine tensionată sau viețile cetățenilor sunt amenințate intră pe scenă următoarele forțe.


10. Berkut (Ucraina/Rusia)

Berkut a fost înființat la scurt timp după separarea Ucrainei de fosta Uniune Sovietică. Din 1992 până în 2014 Berkut a acționat ca jandarmeria de elită a Ucrainei, fiind specializată în combaterea crimei organizate, urmând ca mai apoi să fie folosită pentru menținerea ordinii publice. După controversele chiar de după Euromaidan, Berkut a fost desființat în Ucraina, continuând însă să activeze în cadrul Republicii Crimeei din Rusia.


9. C3 (Irlanda)

Ramura de Crimă și Securitate (sau C3) este divizia din cadrul Poliției Naționale a Irlandei care se ocupă cu păstrarea securității naționale, intervenții antiteroriste și investigații în cadrul crimelor serioase. Pe lângă asta, C3 este implicată și în operațiuni de contrainteligență și programe de protejarea martorilor.


8. SAJ (Serbia)

SAJ este brigada antiteroristă specializată a Poliției Naționale Sârbe. Înființată în 1978, SAJ are un număr relativ mic de agenți, aceștia fiind împarțiți în patru echipe: A, B, C și D, fiecare specializată pe tactici și echipamente diferite. În martie 1998, SAJ a condus un asalt asupra orașului Prekaz, neutralizând 38 de militanți kosovari.


7. GIS (Italia)

O divizie specială din cadrul Carabinierilor, Grupul de Intervenții Speciale (sau GIS) se ocupă cu operațiuni antiteroriste, de protejare a persoanelor de interes, precum și varii operațiuni speciale în diferite locuri din lume. Pe lângă rolul lor tactic din cadrul Carabinierilor, GIS a activat și ca o unitate de comandouri în operațiuni din Afganistan, Irak și din Balcani. În anul 2010 GIS l-a capturat pe șeful mafiei Cosa Nostra, Gerlandino Messina.


6. JUNGLAS (Columbia)

JUNGLAS este unitatea specializată a poliției din Columbia care se axează exclusiv pe operațiuni antidrog și de interzicere a traficului de narcotice. De remarcat este că agenții JUNGLAS activează exclusiv în zone de junglă, intrând în conflict cu baroni ai drogurilor dar și cu rebeli și alte organizații de tip gherilă. În ciuda faptului că unitatea există de doar 30 de ani, JUNGLAS au distrus peste 900 de laboratoare de procesare a drogurilor doar în anul 2007.


5. BOPE (Brazilia)

Pentru a contracara crimele din favelele orașului Rio de Janeiro, Poliția Națională a Braziliei a înființat BOPE (sau Batalionul de Operațiuni Speciale ale Poliției). Agenții BOPE sunt antrenați în special în tactici de luptă urbană, aceștia fiind des supuși schimburilor intense de foc din favele. BOPE a atras asupra sa mai multe controverse datorită tacticilor violente utilizate de ei, precum și datorită emblemei lor: un craniu cu un cuțit. În ciuda controverselor, BOPE este cel mai bine pregătit batalion pentru a face față violenței din favele.


4. GEO (Spania)

Grupul de Operațiuni Speciale (sau GEO) a fost înființat în 1978 ca o înțelegere între poliția și armata spaniolă. Astfel, GEO acționează ca o unitate specializată a poliției, dar se folosește de tactici militare pentru a își duce la capăt misiunile. GEO se implică predominant în operațiuni antiteroriste, prevenind un atentat terorist al naționaliștilor basci în 1992 la Jocurile Olimpice de Vară din Barcelona.


3. GIGN (Franța)

Grupul de Intervenție al Jandarmeriei Naționale (sau GIGN) este unitatea de elită a Jandarmeriei Naționale Franceze, care se ocupă cu operațiuni antiteroriste. În decembrie 1994, GIGN a salvat 229 de pasageri care erau ținuți ostatici într-un avion de către 4 teroriști armați.


2. SWAT (Statele Unite)

În Statele Unite ale Americii, SWAT este o unitate militarizată de poliție care utilizează echipament și tactici militare și/sau specializate. Agenții SWAT se implică în varii situații de criză: de la bombe la ostatici; de la droguri la teroriști.


1. GSG-9 (Germania)

GSG-9 este unitatea antiteroristă a Germaniei. Înființată în anul 1973 în urma unui atentat terorist la Jocurile de Vară de la Munich din 1972, GSG-9 este una dintre cele mai profesioniste unități antiteroriste din lume. Din 1972 până în 2003, în mai mult de 1500 de misiuni, totalul de focuri de armă trase a fost doar 5. 


Puține lucruri se compară cu stresul și situațiile tensionate cu care se confruntă agenții acestor unități. Din fericire, experiența forțelor speciale poate fi trăită și din confortul casei cu Rainbow Six: Siege, care oferă o varietate de forțe speciale jucătorilor, precum și numeroase situații tensionate menite să îl facă pe jucător să gandească strategic. Jocul poate fi achiziționat în format digital de pe magazinele Steam și uPlay.


Sponsor: Ubisoft

Brand: Rainbow Six: Siege

Publicație: VICE.com