10% distracție 90% transpirație

ridicare greutați

Povestea unui prieten bun din Arad, care a ales să își dedice timpul pasiunii sale.

27 de kilograme în plus de muncă și disciplină

Dominic Șiman s-a născut în 17 iulie 2000, în Arad, unde a terminat liceul și a obținut rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat. El este pasionat de bodybuilding, iar în prezent se antrenează din greu pentru a-și atinge scopul . A început să meargă la sală în 15 septembrie 2017, la 17 ani.

Acesta mărturisește că înainte să înceapă să meargă la sală propriu-zis s-a antrenat acasă „Inițial am început să fac exerciții acasă pentru a pune puțină masă musculară pe mine. Când am început aveam 55 de kilograme și îmi era rușine să merg la sală, acum deocamdată am 82.5 și mă simt mai puternic ca niciodată. ”

Dominic 2020 (74kg)

Transformarea pasiunii în performanță

După terminarea liceului Dominic s-a mutat la București unde s-a înscris la Facultatea de Istorie, încă nu era mulțumit de performanța lui sportivă și a decis să se mute la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport la Facultatea de Kinetoterapie, unde să își poată folosi potențialul la maxim.

Mai târziu a realizat că a luat o decizie bună. În toamna anului 2020 a fost remarcat de un antrenor din Federația de Fitness și Culturism, care i-a oferit oportunitatea de a fi legitimat ca sportiv de performanță la clubul său. Acesta era impulsul și încurajarea de care Dominic avea nevoie pentru a-și începe o carieră serioasă în bodybuilding.

L-am întrebat pe Dominic în ce constă alimentația lui acum:

„În fiecare zi consum aceleași alimente care nu ar trebui să lipsească din viața unui culturist, mai exact: pui, vită, ouă, orez, ovăz, cartofi, ulei de măsline, oleaginoase (migdale, arahide, nuci), broccoli sau orice legumă verde, de asemenea multe suplimente care mă ajută în progresul dezvoltării musculare.”

Dominic este foarte ambițios și disciplinat, dar în cele din urmă toți suntem oameni. Are și el zile bune, iar altele mai puțin bune. Datorită rezilienței sale Dominic își respectă programul cu strictețe și nu se abate nici o secundă de la el chiar și când îi este foarte greu. Culturismul a ajuns să-i facă parte din rutină și îi ocupă majoritatea timpului.

Antrenorul și mentorul său, Dan Cristian, un culturist profesionist, cu multă experiență și concursuri câștigate, îl ajută în drumul lui spre succes. Idealul lui Dominic este să ajungă la concursul Mr. Olympia. (Mr. Olympia este cel mai important concurs international de culturism, organizat anual de catre Federatia Internationala de Culturism (IFBB).

Dominic, 2017
Dominc, 2018
Dominic, 2020

„Culturismul nu înseamnă doar tras de fiare”

Din nefericire în România, din experiența lui Dominic, culturismul nu este privit cu ochi buni. De-a lungul anilor în care s-a antrenat a primit foarte multe comentarii răutacioase și demoralizatoare la adresa performanței sale. Majoritatea oamenilor care nu sunt în domeniu îl abordează și îl critică.

„De multe ori când mă antrenez vin oameni necunoscuți la mine și îmi spun că nu am cum să fiu natural (referință la steroizi anabolizanți), îmi spun că nu execut exercițiile corect și că suplimentele alimentare nu sunt sănătoase. Încerc să nu pun la suflet și deja iau faptul că oamenii cred că folosesc steroizi ca pe un compliment, pentru că înseamnă că fac bine ce fac.”

Dominic

Pentru el culturismul nu înseamnă să mergi la sală să pui cât mai multe kilograme pe un aparat, să faci câteva repetări și când ajungi acasă să te răsfeți cu un hamburger. Pentru Dominic culturismul înseamnă să te dedici total sportului, să mănânci ce trebuie, când trebuie, să îți găsești un echilibru între antrenament și alimentație, să te antrenezi din toată inima și puterea, să devii prieten cu durerea și să fii dispus să faci sacrificii pentru pasiunea ta. Dat fiind faptul că a ajuns la performanță denotă cât de mult își dorește să reușească și nu lasă nimic să îi stea în cale.

Ce am apreciat mereu la Dominic pe lângă faptul că este dedicat carierei lui, este determinarea lui și dorința de a cunoaște cât mai multe despre culturism din toate sursele pe care le poate accesa. În afara faptului că a investit mult timp și bani în discuții cu antrenori renumiți, citește studii, ascultă podcasturi și citește cărți despre culturism, toate în timpul liber adică după ce merge la sală. Câteva titluri de cărți citite de el sunt: „Championship Bodybuilding”, „The high intensity training”, „The complete contest prep guide”, „The MAX muscle plan 1 & 2”, The scientific principles of hyperthrophy” și lista poate să continuie.

Următorul pas

În 2022, după 4 ani de muncă grea Dominic nu se gândește să se oprească aici. Drumul lui spre a-și îndeplini visul continuă și este mai motivat ca niciodată. Anul acesta își propune să participe la mai multe concursuri și să își îmbunătățească forma. Continuă să se antreneze și să devină din ce în ce mai bun și nu pleacă urechea la răutățile oamenilor.

„Vreau să îmi văd de drum și să ajung unde îmi doresc. Le mulțumesc tuturor celor care mă susțin și mă ajută să trec peste momentele mai neplăcute ale evoluției mele.”

Dominic

Sper ca prin acest portret al lui Dominic să ofer o mai bună reprezentare a ceea ce înseamnă culturismul de fapt.