Fascinația pentru criminali în serie și povești reale macabre devine din ce în ce mai populară printre români, în special în ceea ce-i privește pe cei de pe „meleagurile străine”. Totuși, România are la rândul ei un număr de figuri istorice cu care se poate „mândri”, care au terorizat populația în secolul al XX-lea. De la criminali „de ocazie”, la povești tată-fiu și sicrie depozitate în subsol, iată lista celor mai cunoscuți 10 criminali români.деньги в займ без процентов на карту сбербанка без проверок срочно

10. Gică Cioc, Balaurul, 1945

Person Holding Walking Cane While Sitting on Chair
Photo by Pixabay from Pexels

Gică Cioc, poreclit Balaurul, a fost un lider mafiot din Ferentari, care ucidea pentru a-și păstra statutul impunător și pentru a-și intimida dușmanii. El a acționat între anii 1944 și 1945, timp în care a fost autorul a cel puțin 5 crime crunte. Asemenea oricărui mafiot de temut, Gică Cioc avea o bandă de oameni periculoși, un inamic pe măsură (Sandu Moise) și o semnătură: folosea un pistol rusesc, ceea ce le-a derutat pe autorități, reușind să nu fie prins. Totuși, Balaurul și-a găsit sfârșitul împușcat în timpul unui schimb de focuri dintre banda sa și cea a rivalului său.

9. Petre Silberschmied, Argintaru, 1945

Povestea lui Petre Silberschmied nu se situează departe de a fi ca inspirată din filmele de acțiune cu jafuri, însă violența și crimele îi dau o atmosferă întunecată. După cum sugerează și porecla sa, Argintaru, Petre Silberschmied a fost un infractor de temut, care se specializa în spart magazine și bănci și care omora pe oricine îi stătea în cale. El a fost o figură misterioasă, cunoscut doar ca lider al unei bande de oameni periculoși, dezertori ai corpului Dirlewanger din armata germană, care era format din condamnați la moarte sau la închisoare pe viață. Perioada lui „de glorie” a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, timp în care se spune că ar fi săvârșit zeci de jafuri și crime. Aceasta a luat sfârșit în același an cu războiul, când a fost prins de autorități încercând să dea o altă lovitură. A fost singurul supraviețuitor din banda sa, însă a murit la scurt timp, fiind împușcat în timp ce încerca să evadeze.

Person Holding money
Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

8. Grigore Uruc, Asasinul de Anul Nou, 1985-1988

spray candle in a bottle
Photo by Myriam Zilles on Unsplash

Cazul lui Grigore Uruc aduce mai mult a poveste de groază, despre care nu vrei să crezi că este reală. El este cunoscut ca „Asasinul de Anul Nou”, iar motivul este unul teribil: toate victimele sale au fost omorâte în noaptea de Anul Nou.

O fetiță de 14 ani (1984-1985), un băiețel de 13 ani (1985-1986), un băiat de 14 ani (1986-1987) și o altă fetiță de 13 ani (1987-1988), toți copii ai străzii, sunt cele patru victime ale lui Grigore Uruc. Unul dintre detaliile mai cumplite ale poveștii lui este modul în care acționa: acesta își înjunghia victimele de mai multe ori, într-unul dintre cazuri fiind descoperite 24 de răni. Într-un final, autoritățile au descoperit faptul că asasinul nu era din Buzău, ci doar mergea în oraș pentru a-și săvârși faptele macabre. A fost prins în anul 1988, imediat după ce și-a omorât ultima victimă, și a fost condamnat la moarte.

7. Eugen Grigore, Șoferul de camion, anii ’70

Eugen Grigore intră în categoria răzbunătorilor, motivat de dorința de a-și face singur dreptate. Totul a început de la moartea tragică a familiei lui, când și-a găsit soția și copiii uciși și casa incendiată. După ce a căutat singur răspunsuri, a aflat că făptașii făceau parte dint-o șatră de țigani de la marginea Iașului. Însetat cu răzbunare, acesta a intrat cu un camion în corturile unde locuia întreaga șatră, omorând 24 de oameni, printre care și copii. Deși cazul lui Eugen Grigore a fost unul teribil, acesta a fost mușamalizat, fiind făcut public abia în anul 2002, când criminalul a fost găsit pe străzi. Povestea se încheie oarecum ironic, căci el moare în 2009 călcat de un camion.

6. Nicolae Purecică, Nae Chioru, anii ’40

man with eye patches
Photo by Carl Cheng on Unsplash

Nicolae Purecică, sau Nae Chioru, a fost un criminal notoriu din Ferentari, care a terorizat orașul Oradea în anul 1947, după a ales să fugă, fiind deja dat în urmărire în toată țara. El acționa împreună cu alți infractori, alături de care săvârșea atacuri armate, tâlhării și crime pe străzile orașului bihorean. Aceștia au lăsat în urma lor zeci de victime, pe care nu doar le terorizau, ci le tăiau în bucăți. Nae Chioru a fost prins într-un final de un comisar trimis de la București să rezolve cazul, care l-a împușcat în timp ce încerca să atace o nouă victimă.

5. Iancu Berilă, Ucigașul Brutarilor, anii ’40

Iancu Berilă se numără printre criminalii notorii ce au acționat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost autorul a cel puțin 20 de crime, iar ceea ce face cazul său interesant este faptul că majoritatea victimelor sale erau brutari. Iancu Berilă lucra „sub acoperire”: se angaja la brutării și, după ce își studia victimele, omora patronii și familiile lor. Nu se știe de ce „își pusese pata” pe domeniul panificației, însă întotdeauna acționa la fel. A fost prins într-un final și, după 4 încercări de evadare, dintre care prima reușită, a murit servindu-și pedeapsa la ocnă.

bread
Photo by Mae Mu on Unsplash

4. Ion Rîmaru, Studentul la Medicină Veterinară, anii ’70

veterinary surgery sign
Photo by Matt Seymour on Unsplash

„Chemați-l pe tata. El este de vină.” au fost ultimele cuvinte ale lui Ion Rîmaru, poate cel mai cunoscut și înfiorător criminal din România, care a instituit groază în Bucureștiul anilor 70. În lista de „realizări” ale lui Rîmaru se regăsesc trei omoruri deosebit de grave, un omor calificat, şase tentative de omor, cinci violuri, o tentativa de viol şi mai multe furturi şi tâlhării. Prima sa victimă a rămas în istorie, odată cu faptele macabre de care era capabil: femeia a fost omorâtă, violată, iar corpul ei era marcat de mușcături ca de animal — ceva caracteristic pentru modul de acționare al criminalului. Cu puțin „noroc”, după o anchetă dificilă și îndelungată, autoritățile au reușit să-i dea de urmă studentului de la Medicină Veterinară, care și-a scăpat o adeverință medicală lângă una dintre victime.

3. Florea Rîmaru, Asasinul descoperit din greșeală, 1944

Florea Rîmaru a fost nimeni altul decât tatăl lui Ion Rîmaru, de asemenea un criminal de temut, care a ucis cinci femei în anul 1944 și nu a fost niciodată prins. Ceea ce face povestea tatălui cutremurătoare este faptul că a fost descoperit din întâmplare, cadavrul său fiind dus la morgă după ce aparent ar fi căzut din tren. Un detaliu macabru al poveștii este faptul că Ion Rîmaru s-a inspirat în faptele sale din modul în care tatăl său își omora victimele, motiv pentru care a încercat să dea vina pe el în timpul procesului.

2. Vasile Tcaciuc, Măcelarul din Iași, 1930-1935

Vasile Tcaciuc a fost un criminal notoriu care a lăsat o amprentă întunecată peste anii 1930-1935, care se resimte și în prezent. Acesta a omorât 26 de persoane, dintre care 6 au fost găsite îngropate sub casa în care a stat. Cadavrele au fost descoperite de proprietarul ulterior al casei, după ce câinele său îi semnala că ceva se afla sub podea. Ceea ce îl face pe Tcaciuc sadic este modul în care acționa: își lovea și ciopârțea victimele cu un topor special pentru tăierea carnei de vită. Criminalul a fost prins la scurt timp după descoperirea cadavrelor și a murit împușcat încercând să fugă de la o reonstituire a faptelor.

1. Vera Renczi, Văduva Neagră, anii ’20-’30

Vera Renczi a fost enigma anilor 20-30 și a rămas în istoria criminalilor români, chiar dacă nu a săvârșit crimele pe teritoriul țării. Femeia a omorât 35 de bărbați, printre care se numără ambii ei soți și fiul acesteia. Primul soț al Verei a fost Karl Schick, cu care a avut un fiu, pe Lorenzo. În urma căsătoriei, Vera și-a lăsat în urmă viața plină de aventuri amoroase, însă, la scurt timp după aceasta, soțul ei dispare misterios. Ea spune că a părăsit-o și că a murit, urmând să se recăsătorească. Joseph Renczi devine cel de-al doilea soț al femeii, însă și acesta dispare. După cele două întâmplări, Vera începe să primească la proprietatea ei numeroși amanți, care par să nu se mai întoarcă. Ghinionul ei apare când soția unuia dintre amanții ei devine îngrijorată de absența soțului. La scurt timp, poliția îi investighează proprietatea și descoperă că ascundea în subsol 35 de sicrie, în care se aflau toate victimele ei, pe care le-a otrăvit cu arsenic.

Surse