10 condimente și mirodenii care nu pot lipsi din bucătăria ta

În trecut, mirodeniile Orientului constituiau un privilegiu suprem, o bogăţie pe care puţini aveau norocul s-o deţină. Acestea valorau greutatea lor în aur și au fost motivul nenumărator lupte pentru rutele de condimente, care jucau un rol foarte important în economie.

Mult mai la îndemână în lumea modernă, condimentele și mirodeniile sunt disponibile în cele mai variate forme și origini, devenind cea mai puternică armă deopotrivă a bucătarilor amatori și profesioniști.

Daca vreți să dați un plus de gust mâncării voastre, aflați aici despre 10 condimente și mirodenii care nu ar trebui să lipsească din bucătăria, sertarul sau grădina voastră:

1. Salvia

Denumită în antichitate „Planta nemuririi”, salvia este o plantă originară din regiunile mediteraneene, recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice.

Frunzele de salvie sunt ovale, ascuțite și ușor de recunoscut datorită aspectului catifelat, pufos, asemănător cu cel al piersicilor. Gustul lor este picant și ușor amar, ceea ce determină folosirea în cantități reduse, pentru că, în exces, dau o notă amară. Salvia se poate utiliza și proaspătă și uscată, în special cu carnea tocată, preparatele din pui, friptura, roșiile, cartofii și legumele verzi.

2. Oregano

Oregano în mână

Oregano este o plantă nativă a Europei, care poate fi cultivată în aproape toată zona temperată, dar care devine mai aromată cu cât soarele este mai intens. Oregano este recunoscut pentru proprietățile antioxidante.

Gustul său este înțepător și ușor dulce, iar mirosul intens. Este în special utilizat în bucătăria italienească, de la clasicele sosuri pentru pizza la diferite preparate de panificație. Însă, se potrivește la fel de bine și cu dressingurile de salată, legumele la cuptor sau saute și pieptul de pui. La noi se găsește uscat, la pliculețe, dar poate fi și crescut în ghiveci și folosit proaspăt.

3. Şofran

Șofranul este o floare care crește în zona mediteraneeană, din care, prin uscare, se obține condimentul de șofran, considerat cel mai scump din lume încă din Antichitate. Acesta are proprietăți analgezice, antiasmatice și antitusive.

Colorează mancarea într-o nuanță de galben specifică și îi oferă un gust ușor picant, acid. Se poate folosi pentru gătit atât floarea întreagă cât și pulbere. Șofranul este foarte folosit în preparatele italienești, spaniole, arăbești și indiene, în special cu mâncărurile de orez în combinație cu carnea de miel, pește și pui.

4. Nucşoară

Nucșoara este un condiment obținut din sâmburele fructului arborelui de nucșoară. Acest copac poate trăi și 100 de ani și este originar din Noua Guinee. Ca beneficii pentru sănătate, nucșoara are proprietatea de a crește temperatura corpului, devenind ideală în stările gripale.

Aceasta are un gust fin, dulce-picant și se folosește în cantități foarte mici, după ce mâncarea s-a răcit. Se poate găsi la plic, gata măcinată, dar și întreagă (se obține o aromă mai intensă după ce este dată pe răzătoarea specială de nucșoaraă). Are o gamă de utilizare foarte largă: se adaugă în preparatele cu legume (broccoli, conopidă), sos bechamel, cremele de brânză, dar și în în deserturi.

5. Foi de dafin

Foile de dafin sunt frunzele unui copac numit laur. Acesta avea o puternică semnificație în Antichitate, fiind considerat un simbol al victoriei, grecii le aduceau zeului Apollo, iar comandanții romani primeau ghirlande din frunze de laur după câștigarea unei bătălii. Din punctul de vedere al leacurilor naturiste, acestea sunt recunoscute pentru ameliorarea crampelor menstruale.

Foile de dafin au o aromă foarte puternică și un gust ușor amar. Se folosesc mai mult uscate și nu mai mult de două-trei la un fel de mâncare. Se pun, de obicei, întregi, doar pentru a parfuma și se scot la sfârsit. Se folosesc la o gamă largă de preparate: fie fasole, tocănițe de carne sau de cartofi, varză acră sau murături.

6. Busuiocul

Busuiocul este o plată de origine asiatică, care era considerată de indieni o plantă sacră și, de aceea, era folosită în ceremoniile religioase. Crește atât în zona tropicală, cât și temperată, ceea ce i-a adus popularitatea în Europa, dar aroma sa este mai puternică dacă se bucură de mai mult soare. Este considerat o „plantă minune” pentru sănătate, care amelioreaza o gamă largă de afecțiuni.

Busuiocul oferă mâncării o aromă foarte proaspătă, este aromat și are un gust dulceag, ușor piperat. Se poate utiliza atât uscat, cât și culegând frunzele proaspete, care au o aroma inconfundabila. Este un condiment clasic în bucătăria italianească și se adaugă în mâncare la sfârșit, altfel își pierde aroma.

7. Rozmarinul

Rozmarinul este o plantă mereu verde, originară din zona mediteraneană, cu frunze mici, asemănătoare acelor de brad, care îl fac foarte ușor de recunoscut. Este o plantă iubitoare de soare și, cu cât primește mai mult, cu atât aroma lui e mai bună. Ca leac, rozmarinul ajută la o serie de probleme: dureri de cap, abdominale sau reumatismale.

Rozmarinul este mai special față de alte plante deoarece parfumul aromat nu se pierde prin fierbere. Are foarte mare utilizare în rețetele de origine mediteraneana și se asociază bine cu usturoiul și cimbrul. Este folosit în special în asezonarea cărnii, peștelui, dar și în combinație cu diferite legume la cuptor sau pe grătar.

8. Scorţişoara

Ceai de lămâie și bastonașe de scorțișoară
Photo by Ngô Trọng An from Pexels

Scorțișoara se obține din coaja scorțișorului, un arbore mic, exotic, veșnic verde originar din Sri Lanka și India.  Este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii.

Deși este disponibilă pe parcursul ]ntregului an, scorțișoara este utilizată în special în lunile de iarnă. Se poate utiliza atât măcinată, cât și sub formă de bastonașe. Fie că utilizați amestecul de scorțișoară din comerț, o combinație a mai multor varietăți, sau tipuri specifice de scorțișoară, cum ar fi cea Ceylon, cu o aromă subtilă și dulceagă pentru deserturi, sau Cassia pentru mâncarurile picante, scorțișoara rămâne unul dintre cele mai cunoscute condimente.

9. Curry

Farfurie cu orez si pui curry
Photo by Buenosia Carol from Pexels

Curry nu este un condiment în sine, ci o combinație de mai multe ingrediente măcinate, care, în general, conține ghimbir, usturoi, ceapă, coriandru, chimen, ardei iute, fenicol, semințe de muștar, cuișoare, sare și scorțișoară, originar din India.

Curry oferă mâncării o culoare specifică gălbuie. Este un amestec foarte aromat, cu un gust specific, iar cel original nu trebuie folosit în cantități mari. Este folosit în special în bucătăria asiatică la prepararea mâncărurilor din carne albă, legume, orez și a sosurilor.

10. Paprika

Paprika (sau boia de ardei) este un condiment obținut din presarea ardeiului roșu uscat. Boiaua este asociată în special cu Ungaria și Spania deoarece ele au fost primele țări care au răspândit condimentul în zona europeană.  

Paprika simplă are un gust ușor sărat, adică nu este iute ca alte produse derivate din ardei. Datorită acestui fapt se pretează pentru a fi utilizată la mai multe feluri de mâncare de la carne, la pește, dar și legume. În varianta afumată și picantă este folosită în special în condimentarea fripturilor, dar și la diverse tocănițe, cea mai cunoscută rețetă fiind gulașul unguresc.

Sursa: Wikipedia, tcts, Avantaje.ro, kamis.ro, frumoasaverdeviataverdeviu, Ce se înțâmplă doctore?, Sfatulmedicului , mega-image, 5fructe,  exquis.ro,ziare.com