Pe tot parcursul clasei a 12-a, Carina, 19 ani, a încercat să își găsească facultatea ideală pe care să o urmeze. Dorind să își împlinească visul din copilărie, aceasta a ales o universitate de prestigiu din străinătate – Olanda, Delft.

“Mereu am visat să plec la facultate în străinătate. Am vrut să văd cum mă descurc pe cont propriu într-un mediu nou, cu oameni noi, să-mi fac prieteni noi. Știam că va fi o provocare, însă mi-am dorit foarte mult să ajung la această facultate.”


Carina este studentă acum la Facultatea Tehnică din Delft, anul I, care se află în top 50 universități din întreaga lume. Stresul din perioada admiterii a avut un impact atât de mare asupra ei încât, ori de câte ori se confruntă cu dorul de casă, tânăra rememorează clipele și examenele grele prin care a trecut pentru a ajunge aici.

Cu toții cunoaștem emoțiile unui nou început. Ne încearcă frica de nu fi lăsați pe dinafară, frica de singurătate, frica de a nu fi judecați, frica necunoscutului. Carina le simțea pe toate, însă odată ajunsă acolo a avut parte de o mare surpriza.

lalaMereu am visat să plec la facultate în străinătate. Am vrut să văd cum mă descurc singură într-un mediu nou, cu oameni noi, să-mi fac prieteni noi. Știam că va fi o provocare, însă mi-am dorit foarte mult să ajung la această facultate


Sunt mai mulți elevi români decât elevi olandezi


Odată cu începerea noului an universitar, Carina și-a făcut foarte ușor prieteni. În cămin, aproape tot etajul la care stă este plin de studenți veniți din România, iar asta nu este tot! În urma unui studiu, facultatea a declarat că în anul I, la specializarea Computer Science and Engineering, din 500 de studenți, 100+ sunt români. Sunt mai mulți elevi români decât elevi olandezi și chiar mai mulți elevi români decât numărul total de fete.

La facultate, profesorii încearcă să aibă o relație de prietenie cu studenții și să îi cunoască pe fiecare în parte.

“Profesorii ne cunosc și stiu că suntem foarte mulți români. Am avut inclusiv cerințe la examene cu sarmale sau Eugenia. Voiau să ne facă să ne simțim acceptați, având exerciții mai draguțe cu o poveste în spate.”