– Ai auzit că de săptămâna viitoare se închid școlile?

– Ce bine, luăm și noi vacanță mai repede, avem timp să învățăm pentru bac.

E luni dimineață, 16 mart. 2020, liceenii stau la o țigară lângă școala înainte să intre la ore. Mulți dintre ei se bucură aflând veștile noi despre sistarea activităților de învățământ fără ca vreunul dintre ei să se gândească cum li se va schimba realitatea în următoarele luni.

Tutorial : Începuturile pandemiei

Școlile se închid, cu excepția elevilor din anii terminali, respectiv a VIII-a și a XII-a, care își continuă studiile. Masca devine obligatorie în sălile de clasă și în spațiile închise. Conducerea școliilor este forțată să se adapteze și să vină cu o soluție folosită și în prezent : Școala Online. Sistemul de predare se schimbă, lăsând profesorii foarte derutați de cum ar trebui să predea în mediul online. Unii dintre aceștia nu au pregătirea tehnologică necesară pentru acest lucru, dar orele trebuie să continue. Cât pentru elevii de liceu din an terminal, orele continuă într-un mod controlat, aceștia fiind separați pe grupe și asigurați de normele de protecție necesare (distanțarea socială, aerisirea claselor etc…). Școala în general devine un lucru opțional. Elevii stau în spatele ecranelor, neinteresați de orice activitate ar încerca profesorul să facă. Pâna la urmă tot ce ai de făcut este să zici “PREZENT” pentru a scăpa de orice fel de implicare.

Odată cu închiderea școlilor, guvernul României decide să interzică orice fel de eveniment privat de tip nuntă, botez sau orice eveniment care implică un număr mare de participanți. Liceeni află că nu vor putea susține festivitatea de terminare a liceului, un eveniment care pentru mulți este important. În același timp, un alt eveniment specific și mult așteptat, banchetul, este și el șters de pe listă.

“Am terminat liceul în fața unui ecran. Am avut ultima oră online cu dirigintele și asta a fost tot. Îmi aduc aminte că multă vreme nu am putut accepta că totul s-a încheiat așa brusc. Parcă nu am avut destul timp să mă obișnuiesc cu ideea că am terminat o etapă a vieții.”

– Victor, 19 ani, coleg de clasă

Nivelul 1 : Restricții & Izolare

După terminarea examenului de Bacalaureat, care a fost ținut în maxime condiții de siguranță (mască, distanțare etc…), liceenii, deja revoltați sau mai mult triști, se lovesc de noile restricții din 22 oct. 2020 care interzic circulația pe timp de noapte fără un motiv întemeiat între orele 23:00 – 5:00.

ACEST MATERIAL ESTE UN DRAFT. URMEAZĂ SĂ FIE TERMINAT. 🙂