“Acest om a fost ori nebun, ori i-a depășit pe toți, dar nu exclud să fi fost și una și alta“, declara Pissaro mulți ani după ce Van Gogh trecuse în neființă.

     A trăit sărac și a murit necunoscut. A fost nefericit în dragoste, dar fericit când picta. A avut accese de furie necontrolata și crize de epilepsie, s-a automutilat și s-a înfometat pentru a hrani săracii.Era îndrăgostit de natură și iubea Floarea Soarelui.A trăit pentru pictură și a murit pentru ea.

10.A realizat în doar 10 ani peste 2.000 de opere de artă

     Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă în doar 10 ani. Cu aproximație: 860 de tablouri în ulei, 150 de picturi în acuarelă și peste 1000 de desene. Dintre acestea, 37 au fost autoportrete. Cele mai renumite opere ale sale sunt însă cele din ultimii doi ani de viață.

   Nu l-au interesat niciodadă banii, dar pictura era pentru el un mod de a fugi de lumea exterioară și îl facea fericit, sufletul revarsându-i-se pe pânze. 

9.Termina o operă la fiecare 36 de ore

     Se zvonește că faimosul pictor ar fi suferit de Hipergrafie, o boală care te face să vrei să scrii încontinuu, lucru care s-a manifestat la el, prin dorința devoratoare de a picta.Renumitul artist considera că practicarea zilnică a desenului stă la baza evoluției în pictură (așa cum au facut și Michelangelo, Rembrandt, Leonardo).

     Deşi a lucrat numai 10 ani, a fost un artist prolific; a realizat peste 900 de picturi şi mult mai multe desene şi schiţe. Asta înseamnă că la fiecare 36 de ore termina o lucrare. 

8.Picta într-un stil aparte

    Van Gogh picta cu coada pensulei, nu cu capul acesteia.Acest lucru poate fi observat din faptul că pe picturile sale nu e nicio urmă de păr de la pensulă, însă se pot observa adânciturile în culoare.

    Una dintre noutățile aduse în pictură în perioada postimpresionismului a fost îmbunătățirea stabilității culorilor folosite. Vincent Van Gogh a profitat de evoluția chimiei vopselelor folosind culori vii în picturile sale. Una dintre acestea este galbenul de crom. La vremea aceea nu se știa că această culoare tinde să se întunece în timp sub influența razelor ultraviolete.De aceea, astăzi picturile sale din muzee au mai mult o tentă maronie, decât aurie.

Floarea soarelui îmi aparține, într-un fel”-Van Gogh

    Floarea avea o semnificație deosebită pentru el. A pictat mai multe variante, căutând nuanța perfectă de galben. 

Lucrez la el în fiecare dimineață, de la răsărit până târziu, căci florile se ofilesc atât de repede.”-Van Gogh     

7.Și-a considerat toate operele un eșec

    Van Gogh își detesta operele, considerându-le lipsite de talent.Când a pictat “Noapte înstelată” a considerat că este cel mai mare eșec al carierei sale.Se zvonește că pe parcursul vieții ar fi vândut un singur tablou intitulat “Podgoria roșie” pentru 400 de franci.Acum, un tablou de-al său costă 82,5 milioane de dolari.

Noapte înstelată,1888

6.A suferit de boli mentale multiple

     Celebrul pictor a fost diagnosticat de peste 150 de psihiatri și psihologi cu diferite boli mentale, printre care: depresie, tulburare bipolară, epilepsie și schizofrenie.

     Ultimii săi ani din viață și i-a petrecut la spitalul psihiatric Saint Paul de Mausole din Saint-Rémy și unde, a pictat cele mai cunoscute și apreciate tablouri din viața sa.În mod ironic, cele mai valoroase opere le reușea atunci când avea probleme personale sau după crizele de epilepsie.

Spitalul psihiatric Saint Paul de Mausole din Saint-Rémy

5.Era propriul model pentru portret

   Artist necunoscut pe-atunci, Van Gogh nu avea bani să plătească modele, aşa că se picta singur.Pentru a economisii bani, acesta obișnuia deseori să picteze peste autoportretele deja realizate.

   Mai târziu a început să își roage apropiații să pozeze pentru el, însă, de multe ori era refuzat și de aceea recurgea la auto-portretizare.

4.Și-a tăiat urechea ca semn de prietenie pentru Paul Gaugain

   După o ceartă cu celebrul pictor Paul Gaugain, referitoare la întoarcerea acestuia la Paris, Van Gogh a recurs la un gest tragic: și-a tăiat o ureche , pe care a vrut să i-o dăruiască prietenului său pentru a rămâne în Arles alături de el.Gestul făcut de Vincent l-a înfricoșat pe Paul Gaugain și pe fratele său, Theo, care, în scurt timp l-a internat la spitalul de psihiatrie din Saint-Rémy.

Auto-portret,1889

3.S-a sinucis

    Ultimii zece ani din viață și i-a petrecut pictând ca un nebun. Cateodată chiar și câte un tablou pe zi.

    Van Gogh a avut probleme de sănătate mentală, iar în 1889 a fost internat de către fratele său, Theo, la spitalul psihiatric Saint Paul de Mausole din Saint-Rémy, unde a rămas aproape un an. Acolo a realizat mai multe tablouri, inclusiv „Noapte înstelată“. După externare s-a mutat la Auvers, un sat de lângă Paris, ca să fie mai aproape de Theo. Însă starea lui mentală s-a tot înrăutăţit şi, pe 29 iulie 1890, s-a împuşcat în piept.

    A lăsat în urmă opere minunate, capodopere ale postimpresionismului, dar personalizate într-un stil aparte, cea mai controversată fiind “Lan de grâu cu corbi”.

Lan de grâu cu corbi , 1890

    Aceasta este ultima pictură a artistului, considerată de marii critici, o prevestire a morții, prin culorile utilizate și prin stoparea cărării principale.

2.”Tristețea va dăinui mereu”-ultimele cuvinte rostite de Van Gogh

   Aflat pe patul de spital, după ce s-a împușcat în piept, acesta poartă ultima conversație cu fratele său, Theo, care încearcă să îl liniștească, spunându-i că se va însănătoși.

    Van Gogh îi răspunde, spunându-i că: “tristețea va dăinui mereu” , după care moare.

    Acum, în memoria lui a fost construit un muzeu, în Amsterdam, care îi poartă numele și care este vizitat anual de mii de turiști.

Van Gogh Museum Amsterdam

1.A fost și este modelul multor persoane

  Prin viața sa controversată a uimit sute de persoane, care acum îl privesc ca pe un model neînțeles.Diferite persoane se identifică cu el și prin faptul că acesta avea o perspectivă diferită de a privi viața.

  Pentru Van Gogh viața reprezenta ceva de neînțeles.

Găsește ce este frumos în toate, oamenii prea puțin văd frumosul.”

Lucrurile măreţe nu se fac din impuls, ci dintr-o serie de lucruri mărunte adunate laolaltă.”

    Acesta a motivat alți artiști să scrie piese pentru el sau să compună diferite opere.Un exemplu potrivit ar fi piesa din 1971 a lui Donald McLean , intitulată “Vincent”.

    În concluzie, viața pictorului a fost una grea, alternând între fericire și nebunie, dând însă naștere la opere impresionante, recunoscute de mii de oameni și apreciate la nivel global.